OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Festarivieraiden omaisuus kiinnostaa varkaita – vaatteet yhä useammin rikosten kohteina

Festivaalit kokoavat joka kesä tuhansittain suomalaisia juhlimaan. Pitkä ja railakas festivaalikausi näkyy myös Pohjola Vakuutuksen tilastoissa. Viimevuosina vahinkotilastoihin on päässyt hiipimään yllättäviäkin tulokkaita.

Festaritunnelman lomassa tapahtuu tuttuun tapaan paljon vahinkoja. Kaiken kaikkiaan rikosvahingot lisääntyvät kesäkautena huomattavasti ja festivaalien yhteydessä vahinkoilmoitusten määrä loikkaa toistuvasti. Arvokkain omaisuus kannattaa jättää juhlinnan ajaksi kotiin.

– Rikosvahingoissa on yleisesti selkeä piikki kesäkuukausina. Vastaavaa kuukausittaista vaihtelua ei ole missään muussa omaisuusvahinkoluokassa kertoo Pohjola Vakuutuksen omaisuuden ja toiminnan korvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen.

Yleisesti ajatellaan, että eniten festarivahinkoja sattuu puhelimille ja aurinkolaseille, jotka todentotta kokevat tilastojen mukaan kovia. Enenevissä määrin raportoidaan kuitenkin myös vaatteiden varkauksia.

Vaatteet katoavat, kun silmä välttää 

Erityisesti kalliimmat vaatekappaleet vetävät varkaita puoleensa, eivätkä ne ole turvassa välttämättä edes käyttäjän päällä. Kun vaatevarkauksia tarkastellaan vuositasolla, ovat ne menneet jo reilusti kännykkävarkauksien ohi sekä varkauksien lukumäärällä että korvausten euromäärällä mitattuna.

– Mielenkiintoista on se, että vahinkokappaleissa mitattuna vaaterikoksia tapahtui viime vuonna jopa noin 60 prosenttia enemmän kuin kännykkärikoksia. Vaatevarkauksia tapahtuu nykyään myös festareilla, Uimonen pohtii. 

Varkauksia tapahtuu useimmiten silloin, kun omaisuus jätetään hetkeksi vahtimatta. Kun vaatteen riisuu hetkeksi, sen riski päätyä varastetuksi on suuri. Vaatteita ja asusteita viedään erilaisista säilytystiloista ja tilapäissäilöistä – festareilla esimerkiksi narikoista. Vaatteita ja erityisesti koruja sekä arvokelloja viedään festareilla myös yleisön seassa, jopa suoraan käyttäjän päältä.

– Tapauksia, joissa omaisuutta on varastettu suoraan uhrin päältä, löytyy tilastoista vuoden ajalta useita kymmeniä. Yksittäistapauksia on noussut esille myös festareilla, Uimonen toteaa.

Uimonen kuitenkin muistuttaa, että yleisesti rikosvahingot ovat tilastojen mukaan vähenemään päin.

Pyörällä saapuvan oltava valppaana

Omaisuusvarkauksia tapahtuu festivaalialueilla paljon, mutta tilastoista erottuu yksi yllättäjä. Festivaalivieraiden polkupyörät lähtevät nimittäin yhä useammin rikollisten mukaan.

Varsinkin kaupunkifestareille saavutaan usein pyörillä ja alueiden ulkopuolella kimaltelevat pyörämeret ovatkin pitkäkyntisten unelmia. Pyörät kannattaa siis poikkeuksetta lukita järeästi.

– Pyörä kannattaa lukita huolellisesti ja näkyvälle paikalle, jotta varastaminen olisi mahdollisimman hankalaa, Uimonen huomauttaa.

Mitä tahansa rikolliset eivät kuitenkaan huoli. Vaikka vuosi 2022 oli polkupyörävarkauksien kokonaismäärältä hiljainen, olivat Pohjola Vakuutuksen korvausmenot suurimmat vuosiin. Varkaudet kohdistuvat siis yhä kalliimpiin, etenkin sähköavusteisiin polkupyöriin.

– Paikalle ei siis kannata saapua varaston kalleimmalla kiiturilla. Vaikka pyörävarkaudet kohdistuvat kalliimpiin pyöriin, saattavat kuitenkin myös halvemmat pyörät lähteä festareilta pitkäkyntisten mukaan, jos lukituksesta ei huolehdita.