Pandemia on ollut monelle raskasta aikaa. Vogue UK kertoo, että Mental Health Foundationin tekemän tutkimuksen mukaan yli 82 prosenttia aikuisista Iso-Britanniassa koki päättyneen vuoden aikana stressiä. Stressi on kehon luonnollinen reaktio koettuun uhkaan. Kun stressivaste aktivoituu, erittyy kehoon adrenaliinia ja toista stressihormonia, kortisolia.
Kortisoli on stressitilanteessa tärkeä hormoni, joka asettaa kehon taistele tai pakene-tilaan. Se auttaa meitä pysymään keskittyneenä ja energisenä, sekä karsii kehon ei-välttämättömiä toimintoja. Liika kortisoli ei kuitenkaan ole elimistölle hyväksi. Ongelmia alkaa syntyä, jos ihminen on jatkuvassa stressitilassa.
– Kehomme on suunniteltu selviytymään kovastakin rasituksesta ja siihen liittyvästä hormonien tulvasta, ja korjaamaan itsensä stressin päätyttyä. Elämme kuitenkin aikaa, jolloin olemme jatkuvasti valppaassa tilassa, selittää de Mamiel-tuotemerkin perustaja Annee de Mamiel Vogue UK:ssa.
Olipa kyse sitten työstressistä, rahahuolista, tai jatkuvasti puhelimeen kilahtelevista sähköposteista, jatkuva stressitila vaikuttaa haitallisesti terveyteen. Kehon jatkuvasta hälytystilasta kärsivät muun muassa mieliala, unen laatu ja jopa iho.
Stressi iholla
Tutkimus stressin, ja erityisesti kortisolin vaikutuksista ihoon on vielä suhteellisen vähäistä, mutta asiantuntijat uskovat, että stressin ja erilaisten iho-ongelmien välillä on merkittävä yhteys.
– Kortisoli on katabolinen hormoni, eli se hajottaa kudoksia. Jos sitä erittyy liikaa, ovat seuraukset tuhoisia kollageenille ja muille kehon tärkeille rakennuspalikoille, selittää Eudelo Dermatologyn lääketieteellinen johtaja Stefanie Williams.
Koska kollageeni pitää ihon kiinteänä ja napakkana, jatkuva kortisolin liikatuotanto edistää ihon ennenaikaista ikääntymistä. Stressi voi aiheuttaa elimistössä myös muita ihon kunnolle haitallisia reaktiota, kuten tulehdusta, oksidaatiota ja glykaatiota. Ylimääräinen kortisoli myös kiihdyttää talirauhasten toimintaa, jolloin iho alkaa tuottaa enemmän talia. Tällöin stressi-iho oireilee finneinä. Aknen ja stressin yhteys onkin asiantuntijoille tuttu.
Stressi heikentää ihon omaa suojakykyä, mikä saattaa näkyä kuivumisena, punoituksena ja ihon yliherkkyytenä. Pahimmillaan stressi voi toimia laukaisevana tekijänä psoriaasin ja atopian kaltaisissa ihosairauksissa.
– Stressi on tunnettu aggressori tulehduksellisissa ihosairauksissa, joissa ihon suojavaipan toiminta on häiriintynyt, sanoo dermatologi konsultoiva tohtori Justine Hextall.
Paitsi että altistuminen ylimääräiselle kortisolille luo otolliset olosuhteet iho-ongelmien synnylle, se voi myös pahentaa jo olemassa olevia ongelmia. Lisääntynyt talin eritys pahentaa akneen taipuvaisen ihon oireilua, kun taas kehon tulehdustila ruokkii psoriaasia, ruusufinniä ja ekseemaa.
Ennaltaehkäise ongelmat
Elämäntapamuutos on tehokkain tapa torjua liiallisen kortisolin aiheuttamia vahinkoja. Tämä on tietenkin helpommin sanottu kuin tehty ja stressinhallinnan oppiminen vaatii kärsivällisyyttä. Tasapainoinen ruokavalio, riittävä unensaanti ja rentouttavat harjoitukset auttavat kehoa ja mieltä sietämään stressiä aiheuttavia ärsykkeitä paremmin.
Myös rauhoittavat rutiinit, kuten lämmin kylpy, ruutuajan rajoittaminen, sekä meditaatio auttavat päästämään irti stressistä. Syvähengitys auttaa aktivoimaan parasympaattista hermostoa ja rauhoittamaan mieltä. Monet kokevat saavansa stressinhallintaan lisätukea rauhoittavista eteerisistä öljyistä, sekä ashwagandhan kaltaisista lisäravinteista.
Stressi ja ihonhoito
On selvää, että paras tapa torjua stressin haittavaikutukset on minimoida stressin määrä. Koska tämä ei aina ole mahdollista, voi akuutteja iho-ongelmia lievittää oikeanlaisella ihonhoidolla.
Koska kortisoli estää ihossa luonnostaan esiintyvän kosteuttajan, hyaluronihapon, tuotantoa, stressaantunut iho tuntuu usein erittäin kuivalta. Siksi ihon kosteustasapainoa on hyvä tukea hyaluronihappoa sisältävän kosmetiikan avulla. Hyaluronihappo tekee ihosta kosteutetun ja täyteläisen, jolloin juonteet ja väsymyksen merkit eivät näy yhtä selvästi. Koska stressi voi vahingoittaa ihon suojavaippaa, on kannattaa stressaantunutta ihoa hoitaa miedoilla ja korjaavilla tuotteilla. Esimerkiksi keramidit auttavat palauttamaan ihon tasapainoon. Stressin aiheuttava oksidatiivinen stressi tarkoittaa, että iho tarvitsee runsaasti antioksidantteja. C- ja E-vitamiinia sisältävät tuotteet auttavat torjumaan vapaiden radikaalien tekemiä tuhoja.
Eteeriset öljyt vaikuttavat aivojen limbisen järjestelmän kautta tunteisiimme: Esimerkiksi laventelin rentouttava tuoksu on suosittu erityisesti illan ihonhoitorutiiniin tarkoitetussa kosmetiikassa, sillä se auttaa rauhoittamaan mielen ja valmistelee kehon lepoon. Iho korjaa itseään tehokkaimmin yöllä. Ihon uusiutumista tukevat tuotteet, kuten kollageenia sisältävä yövoide, tehostavat korjausprosessia. Stressiä tai ei, ihonhoidossa kannattaa aina ottaa yön arvokkaista tunneista kaikki irti.
Lähde: Vogue UK
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä