OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Ugur Arpaci/unsplash.com

Pohjoismainen elämäntyyli – onko sellaista olemassakaan?

Suomi tunnetaan monesta asiasta maailmalla, erityisesti tietynlaisista henkilöistä. Oli kyseessä sitten Ismo Leikola tai Kimi Räikkönen, tietyn tyyppinen suomalainen persoonallisuus kerää huomiota ympäri maailmaa. Suomalaisia pidetään pohjoismaalaisina ja lähdimmekin miettimään, onko olemassa yhtä, pohjoismaista elämäntyyliä.

Pohjoismaita yhdistävät sijainnin lisäksi ilmasto, monet kulttuuriasiat, sekä tietysti luonto. Saattaa olla, että tietyt käyttäytymismallitkin muistuttavat toisiaan. Esimerkiksi BBC uutisoi, että ruotsalaiset eivät pidä amerikkalaisille ja englantilaisille tyypillisestä ”small talkista”. Moni suomalainenkaan ei varmasti ole tällaisen fani.

Mitä oikeastaan sitten on pohjoismainen elämäntyyli? Onko niin, että me olemme omiin koloihimme piiloutuneita hiljaiseläjiä, jotka eivät missään nimessä halua tervehtiä naapuria ikkunasta? Voiko olla, että tämä pohjoismaalainen elämäntapa on tosiaan se avain onnellisuuteen?

Suomalainen elämäntyyli vs muut pohjoismaat

Mielenkiintoisinta on se, ettei loppujen lopuksi kuitenkaan tunnu olevan sitä yhtä, tiettyä pohjoismaalaista elämäntapaa. Sisustuksessa käytetty skandinaavinen minimalismi ei todellakaan kuvasta kaikkia suomalaisia koteja. Suomalaiset pitävät kovasti yhtä ja sisukkuudestahan meidät tunnetaan. Stereotyyppisesti voidaan ajatella, että ruotsalaiset kodit ovat kuin IKEAn katalogista. Kuka tahansa, joka on nähnyt viimeisimmän katalogin, voi kertoa, ettei sielläkään ole yhtä ainutta, selkeää linjausta, vaan on todella monipuolinen. Ei ole olemassa yhtä tapaa, jolla Suomessa tai muuallakaan pohjoismaissa sisustetaan kaikki kodit tai toimistotkaan.

Värejä käytetään, sekä värikkäät elementit näkyvät katukuvassakin. Kurkataan vaikka opiskelijoiden juhliin! Opiskelijakulttuuria tietysti löytyy, mutta niissäkin on hienoja eroja.

Opiskelijoita puistossa. Kuva: Ethan Hu/unsplash.com

Vaikka Suomea pidetään raskaan musiikin maana, ei sekään tunnu olevan yhtenäinen pohjoismaalainen elämäntapa. Ovatko pohjoismaissa kaikki mökkikansaa? Eivät juurikaan. Norjalaisten arkeen kuuluu hiihtäminen ja laskettelu, mutta se ei taas kuulu niinkään tanskalaisten suosituimpiin urheilulajeihin. Voisivatko tietokoneet ja nettipelaaminen olla se yhtenäinen tekijä pohjoismaissa? Mahdollisesti, mutta sekään ei tunnu ihan oikealta ratkaisulta.

Mikä ihme on sitten se pohjoismaalainen elämäntapa, josta maailmalla puhutaan? Se, mikä tekee meistä onnellisia ja houkuttelee ihmisiä muuttamaan näin kylmälle alueelle? Onko se sitten se sää? Kuinka moni meistä voi sanoa, että räntäsateen takia täällä Suomessa edelleen eletään?

Pohjoismaisen elämäntyylin ydin

Nyt kun olemme luetelleet kaikki mahdolliset eri asiat, jotka tavallaan yhdistävät pohjoismaita ja tavallaan eivät, päädymme melko mielenkiintoiseen lopputulokseen. Nimittäin juuri ne kaikki elementit yhdessä edustavat sitä pohjoismaista elämäntyyliä. Voisiko olla, että pohjoismaisen elämäntyylin ydin piilee siinä, että kaikki saavat olla juuri sellaisia, kuin haluavat?

Valinnanvapaus ja mahdollisuus tehdä sitä, mitä haluaa. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa, vaan voi nimenomaan valita itselleen sen sopivan. Oli kyse sitten IKEAn kalusteista, joissa voit itse valita – minimalistinen tai pramea – tai musiikkimaku. Opiskelija-aikana saat itse päättää, pidätkö haalareita vai et.

Onko tosiaan niin, että juuri tämä erilaisuus ja monipuolisuus tuo meidät kaikki yhteen, sekä pitää meidät onnellisena? Itseasiassa se on melko hyvä teoria. Onnellisuus ja onnellinen elämä ovat todella yksilöllisiä, eikä ole yhtä oikeaa tapaa saavuttaa onnellisuutta. Kun yrittää mahtua muottiin, joka ei tunnu omalta, tuntee melkein heti olevansa väärässä paikassa.

Piditpä sitten Muumi-mukeista tai et, olemme omalla erilaisuudellamme aina osa jotain yhteisöä. Samoin olemme osa pohjoismaita. Vaikka meillä onkin muista pohjoismaiden kielistä hieman oma versio, koemme silti olevamme osa pohjoismaista yhteisöä. Meitä yhdistävät monet tekijät, mutta myös erottavat. Se tosiaan taitaakin olla koko homman ydin.