OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Peter Jakobsen

Musiikin ja shakin yhdistävästä Juga Di Primasta tuli kansainvälinen ilmiö

Juga di Prima on erikoinen monilahjakkuus. Laulua 13-vuotiaasta asti opiskellut nainen säveltää, tuottaa musiikkia ja pelaa shakkia. Uusimmassa projektissa hän yhdistää suurimmat intohimonsa.

– Shakki ja musiikki ovat universaaleja kieliä. Ne molemmat vaativat abstraktia ajattelua ja niihin kuuluu matemaattinen elementti, joka kulkee käsi kädessä luovuuden rinnalla. Ennen kehitin musiikkia ja shakkia erillään toisistaan, mutta kolme vuotta sitten keksin tavan yhdistää ne, Juga selittää OHO Live TV:n haastattelussa.

Juga on ehtinyt säveltää urallaan kolmen albumin verran kappaleita, sekä esiintyä eri bändien kanssa ympäri Chileä ja Argentiinaa. Hänen työn alla oleva albuminsa, Chess Divas, on saanut paljon kansainvälistä huomiota. Shakin ja musiikin epätavanomainen yhdistelmä on herättänyt kiinnostusta etenkin pelipiireissä.

– Se on musiikkitribuutti, joka kunnioittaa shakin naispuolisten pioneerien ponnistuksia ja rohkeutta. Chess Divasin musiikkivideoilla esiinnyn yhdessä ukrainalaisen pianistin Lakatos Laszlon kanssa. Samalla kun laulan, liikutan shakkinappuloita koreografian tapaan, esittäen shakin naislegendojen valittuja taktisia siirtoja, hän selittää.

Kansainvälinen menestystarina

Chilessa syntyneellä ja varttuneella, nykyään Euroopassa asuva laulajalla on varsin monikulttuurinen tausta, joka kuuluu hänen musiikissaan. Lapsena Juga asui joitakin vuosia Lontoossa, jossa englanninkieli tuli hänelle tutuksi. Hän alkoi myös osallistua shakkiturnauksiin jo varsin varhaisella iällä ja matkusti harrastuksen perässä ympäri Eurooppaa ja Afrikkaa isänsä kanssa. Kaukokaipuu ei ole hiipunut aikuisiälläkään, sillä Juga on asunut maailman monissa kolkissa ja ammentanut inspiraatiota sieltä täältä.

– Vuonna 2009 asuin muutaman vuoden Pääsiäissaarella, Polynesiassa, jossa Rapa Nui -kulttuurilla oli minuun syvällinen vaikutus sekä taiteellisesti että hengellisesti. Sen jälkeen olen asunut myös Buenos Airesissa, Kreetalla ja Budapestissa, hän luettelee.

Ei siis ole ihme, että musiikissa kuuluu paljon erilaisia vaikutteita ja Juga laulaa kappaleita usealla eri kielellä.

– Rakastan kieliä, ne kiehtovat minua. Äidinkieleni espanjan ohella puhun englantia ja ranskaakin melko sujuvasti. Ymmärrän saksaa suhteellisen hyvin, sillä olen opiskellut sitä yli vuosikymmenen. Repertuaarissani on myös paljon kappaleita italiaksi ja portugaliksi. Viime aikoina olen alkanut laulaa kappaleita myös venäjäksi ja unkariksi. Aloitan kielten opettelun musiikin kautta; kappaleista, joista pidän. Sen jälkeen saatan mennä kielikurssille, lukea lastenkirjoja ja katsoa elokuvia. Ja romanssi tai kaksi auttavat myös!

Jugan “shakkimusiikkia” on jo kuultu muun muassa shakin maailmanmestaruuskilpailuissa Lontoossa ja Global Chess Festival-tapahtumassa, sekä Euroopan suurimpiin musiikkitapahtumiin lukeutuvilla Sziget-musiikkifestivaaleilla Budapestissa.

– Saavutuksista puhuttaessa, minulla oli myös kunnia esittää kappaleeni Oh Capablanca ja Tactical ensimmäistä kertaa Altibox Norway Chess-tapahtumassa lahjana maailman kymmenelle parhaalle pelaajalle, Juga lisää.

Ja vaikka pandemia on koetellut viihdealaa ympäri maailmaa, vuodesta 2021 on muotoutumassa artistin tähän mennessä kiireisin. Kun Chess Divas on valmis, haluaa Juga päästä jälleen tien päälle.

– Vuoden loppupuolella, jos pandemia sen sallii, toivon voivani palata Eurooppaan ja esiintyä livenä eri areenoilla, sekä valmistautua shakin maailmanmestaruuskisoihin, jotka pidetään Dubaissa marras-joulukuussa. Haluaisin ehdottomasti vierailla jonakin päivänä myös Suomessa, sillä olen lukenut, että siellä on paljon shakkikerhoja, hän sanoo.

Naiset shakissa

Vaikka Juga kokee olevansa ensisijaisesti artisti, on shakki on vahvasti läsnä hänen elämässään.

– Olen harjoitellut monien suurmestarien kanssa ja pelannut viime vuosina 15 klassisessa turnauksessa. Harjoittelen ainakin kolme kertaa viikossa ja osallistun viikottain nettiturnauksiin. Haluan parantaa tasoani, mutta ammattimainen shakinpelaaja on täysipäiväinen työ ja elämänpolku. Minä olen pikemminkin ammattimainen shakkiartisti, hän selittää.

Juga ei kenties tavoittele shakista itselleen uraa, mutta se ei tarkoita, etteikö shakilla olisi keskeistä roolia hänen työssään.

– Tutkailen kappaleissani, sanoituksissani ja musiikkivideoissani tunteita, joita pidättelemme pelatessamme shakkia. Kaikki perustuu sekä omiin kokemuksiini turnauksissa pelaamisesta että käymiini keskusteluihin shakkimestareiden kanssa.

Shakissa alan huipuista yhä ani harva on naisia. Jugalta löytyy paljon henkilökohtaista arvostusta naispuolisia shakinpelaajia kohtaan, jotka ovat raivanneet tietä muille naisille ja Chess Divasin kautta hän pyrkii tuomaan lisää näkyvyyttä shakin naisille.

– Olen pyrkinyt tuomaan heitä esiin kappaleissani, sekä kollaboraatioissa shakin upeiden naisten, kuten Judit Polgárin, Anna Rudolfin, Aleksandra Kostenjukin, Tania Sachdevin ja Jennifer Shahaden kanssa. Shakkia pelaavat naiset ympäri maailmaa ovat olleet niin kilttejä ja tukeneet minua läpi tämän matkan ja olen heille siitä erittäin kiitollinen, hän kertoo.

Viime aikoina muun muassa Netflixin huippusuosittu Musta kuningatar-minisarja on kasvattanut shakin suosiota ja myös Juga toivoo taiteensa innostavan erityisesti naisia shakin pariin.

– Uskon vahvasti, että shakki peilaa elämää ja auttaa tuomaan meidät kaikki yhteen iästä, sukupuolesta, syntyperästä tai uskomuksista riippumatta.