OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kuinka usein hiukset tulisi pestä? Asiantuntija vastaa

Se, kuinka usein hiukset tulisi pestä, tuntuu olevan ikuisuuskysymys, josta voitaisiin varmasti väitellä loputtomiin. Toiset luottavat päivittäiseen pesuun, kun taas skaalan toisesta päästä löytyvät naiset (ja miehet), jotka kertovat lopettaneensa hiusten pesemisen kokonaan. Mutta mikä sitten on se yksi ja oikea pesuväli, vai onko sellaista olemassakaan? Vogue UK pyysi asiantuntijoita kertomaan kantansa.

Kuinka usein hiukset pitäisi pestä?

Yksi muotti ei sovi kaikille. Se, kuinka usein hiukset pitäisi pestä riippuu monesta asiasta, mukaan lukien hiusten tekstuurista ja siitä, kuinka nopeasti ne rasvoittuvat. Myös elämäntavat vaikuttavat asiaan, sillä esimerkiksi paljon hikiliikuntaa harrastavat saattavat joutua pesemään hiuksiaan useammin.

Voguen mukaan tavallisella tallaajalla hiukset pysyvät puhtaina keskimäärin noin kolme päivää. Trikologi Anabel Kingsley kuitenkin henkilökohtaisesti suosii päivittäistä pesua. Hän muistuttaa, että hiuspohjaan kertyvä tali hoitaa lähinnä hiusten tyveä, ei niinkään pituuksia ja latvoja. Pesu poistaa päänahasta ylimääräisen talin sekä päivän aikana kertyneet epäpuhtaudet.

– Päänahka on hiusten tukijärjestelmä. Pään iho tarvitsee hoitamista aivan kuten kasvojen iho. Päivittäinen puhdistus on parasta varmistaa, että hiuspohja pysyy terveenä. Ethän skippaisi kasvojen puhdistusta, joten miksi olisit valmis tekemään niin silloin, kun kyse on päänahastasi, hän järkeilee muotilehdessä.

Aivan jokaiselle päivittäinen pesu ei kuitenkaan sovi. Kingsleyn mukaan karkea tai kihara hius ei välttämättä siedä jatkuvaa pesemistä, koska se kuivattaa hiuksia. Karkea tai kihara hius ei myöskään näytä likaiselta yhtä nopeasti, kuin hennompi hius.

– Heidän, joilla on erittäin kiharat hiukset, on syytä välttää liiallista pesemistä, sillä heidän hiuksensa ovat hauraammat ja katekavat helpommin, komppaa Michael Shaun Corby Living Proofilta.

Ennen kaikkea hän kehottaa kuuntelemaan omien hiusten tarpeita, sillä jokainen meistä on yksilö.

– Löydä omille hiuksillesi sopiva tasapaino. Hennot, ohuemmat hiukset voidaan pestä useammin, kunhan pesun yhteydessä käytetään tehokasta, mutta kevyttä hoitoainetta. Paksummat, karkeammat hiukset kaipaavat vähemmän pesemistä, mutta se ei tarkoita, etteikö päänahkaan kertyisi yhtä lailla likaa. On tärkeää muistaa myös, että hiukset ovat paljon hauraammat märkinä, joten niitä tulee kohdella hellävaraisesti.

Pestiin hiuksia sitten päivittäin tai harvemmin, Kingsley muistuttaa, että oikeanlaisten tuotteiden valinta on avainasemassa hiusten hyvinvoinnin kannalta.

– Hyvä shampoo ei kuivata hiuksia ja päänahkaa, eikä se myöskään pahenna rasvaisuutta… Päänahka sisältää enemmän talirauhasia kuin mikään muu kehon osa, joten se ei kuivu herkästi, hän huomauttaa.

Mitä tapahtuu, jos et pese hiuksiasi?

Hiuksia pestessä saattaa tuntua, että viemäriin päätyy tupoittain hiuksia. Jotkut ajattelevatkin, että pesujen skippaaminen säästää hiuksia ja auttaa pitämään ne paksuina. Kingsley kuitenkin muistuttaa, että meiltä kaikilta lähtee hiuksia päivittäin; päivässä irtoaa noin sata hiusta.

– Jos peset hiukset harvemmin kuin päivittäin, näet enemmän hiuksia kerralla.

Hänen mukaansa shampoosta luopuminen ei missään nimessä edistä hiusten kasvua, päin vastoin. Hiusten peseminen liian harvoin tarkoittaa, että päänahkaan pääsee kertymään ylimääräistä talia ja ikäviä bakteereja, jotka vaikuttavat negatiivisesti päänahan ja hiustuppien kuntoon. Kun miettii, kuinka paljon esimerkiksi kasvojen iholle kertyy likaa päivän aikana, on selvää, ettei myöskään hiuspohjan puhdistamista pitäisi laiminlyödä. Paitsi että hiukset näyttävät rasvaisilta, päänahassa muhivat bakteerit voivat häiritä hiusten normaalia kasvua ja pahimmillaan aiheuttaa hiustenlähtöä. Kun hiuspohja voi huonosti, myös hiukset voivat huonosti.

Kingsley ei osta väitteitä siitä, että hiukset oppisivat puhdistamaan itse itsensä, kun shampoon käytöstä luovutaan.

– Tämän järjettömän myytin taustalla ei ole totuuden hiventäkään. Mikään kehon ulkoinen osa, kuten tukka, ei puhdistu itsestään.

Lähde: Vogue UK