OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Pienet teot auttavat kohti vihreämpää muotikulutusta vuonna 2022

Moni meistä tekee kunnianhimoisia uudenvuodenlupauksia, joilla pyritään laittamaan kaikki kertaheitolla uusiksi. Onnistunut muutos alkaa kuitenkin yleensä pienistä askelista ja kenties vuoden 2022 alkaessa olisikin aika olla realistisempi ja armollisempi itseä kohtaan.

Esimerkiksi ympäristöön liittyvät hyvät teot voivat olla parhaimmillaan hyvin yksinkertaisia. Kuten tiedämme, muotiteollisuus on yksi suurimmista synnintekijöistä ilmastokriisissä ja yksi ihminen saattaa tuntea olonsa voimattomaksi globaalin haasteen edessä. Jokaisella on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa omalla käyttäytymisellään ja jo pienillä muutoksilla voi keventää oman vaatekaapin aiheuttamaa taakkaa ympäristölle. Kenties tänä vuonna uudenvuodenlupaus voisikin olla niinkin yksinkertainen asia, kuin vaatteiden etiketin tarkistaminen ennen ostopäätöksen tekemistä.

Jos kestävämpi kulutus kuuluu tänä vuonna tavoitteisiisi, panosta pieniin muutoksiin, kunnes ne muodostuvat rutiineiksi. Pelkästään vaatteen kangasvalinnalla on valtava merkitys ympäristön kannalta. Kaksi tällä hetkellä tekstiiliteollisuudessa eniten käytettyä kangasta, puuvilla ja polyesteri, ovat myös suurimmat saastuttajat. Vaikka puuvilla on luonnonkuitu, sen viljely vaatii valtavan määrän vettä. Sen sijaan esimerkiksi tencel on tuotannoltaan huomattavasti ekologisempi vaihtoehto perinteiselle puuvillalle. Tencel on selluloosamuuntokuitu, joka on luonnostaan biohajoavaa. Se on luja ja antibakteerinen kuitu, joka tuntuu vieläpä ihanan silkkiseltä ihoa vasten. Opettele siis lukemaan vaatteen etikettiä ja tunnistamaan, onko vaate kestävästi tuotettu. Eettisyys on vielä asia erikseen, ja se vaatii usein hieman salapoliisityötä. Pikamuotiketjutkin saattavat markkinoida vaatteitaan ekologisina, mutta työntekijöiden oloista ei pukahdeta. Se, onko vaatteen valmistuksessa käöytetty lapsi- tai pakkotyövoimaa, harvoin selviää etiketistä, mutta jos vaatteen valmistusmaaksi on ilmoitettu kehitysmaa, pitäisi hälytyskellojen soida.

Yksi suurimmista ekoteoista, jonka voit tehdä, on pysähtyä harkitsemaan ostoksiasi. Joulun jälkeiset alennusmyynnit houkuttelevat shoppailemaan, mutta jos pyrit kestävämpään kulutukseen, älä sorru aleostoksiin, joita kadut jo seuraavana päivänä. Harkittu ostos on laadukas ja pysyy käytössä pidempään. Ja kun todella rakastat jotain vaattetta, myös käytät sitä enemmän. Jos haluat keventää hiilijalanjälkeäsi merkittävästi, jokaista vaattetta tulisi käyttää vähintään 30 kertaa. Myös vaatteiden peseminen alhaisissa lämpötiloissa ja vain tarvittaessa pidentää sen elinkaarta. Jos et enää käytä vaatetta, lahjoita tai kierrätä se mahdollisuuksien mukaan.

Vaikka pienet teot eivät yksinään pelasta planeettaa, niistä on helppo pitää kiinni ja ajan kanssa juuri arjen valinnoista kertyy se suurin vaikutus omaan hiilijalanjälkeen.

Lähde: Glamour