OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Tuntuuko nukahtaminen vaikealta? Näitä konsteja et ole ehkä vielä kokeillut

Okei, me kaikki tiedämme, miten tärkeää uni on terveydellemme. Uuden vuoden alussa on jälleen aika tehdä itselleen lupauksia ja panostaa omaan hyvinvointiin. Yöunissa on kuitenkin kyse muustakin kuin sängyssä vetettyjen tuntien määrästä. Monelle nukahtaminen tai unessa pysyminen tuottaa vaikeuksia ja samalla myös unen laatu kärsii. Esimerkiksi stressi, raskas illallinen tai siniselle valolle altistuminen saattavat häiritä unta. Onneksi sertifioitu uniasiantuntija Alanna McGinn tietää, mitä hyviin yöuniin vaaditaan. Viileä, pimeä huone ja mielen rauhoittaminen ovat itsestäänselvyykisä, mutta McGinn paljastaa Poosh-sivustolla omat suosikkityökalunsa, jotka auttavat saavuttamaan laadukkaan unen.

Pukeudu pyjamaan

Kun puet pyjaman yllesi, lähetät samalla kehollesi viestin siitä, että nukkumaanmenoaika lähestyy.

– Kun kun puet työvaatteet yllesi ennen töihin lähtöä, kehosi ja mielesi valmistautuvat päivään. Samoin, kun pukeudut mukaviin vaatteisiin ja näytät siltä, että olet valmis menemään nukuumaan, kehosi ja mielesi rentoutuvat ja valmistautuvat nukkumaan, McGinn selittää.

Pyjamaa ei kuitenkaan kannata pukea päälle tunteja ennen nukkumaanmenoa.

– Älä vietä kahta tuntia pyjamassa sohvalla televisiota katsellen. Kun käytät tiettyjä vaatteita sänkyyn, se auttaa luomaan makuuhuoneeseen unipyhäkön, jota palauttavaan yöuneen tarvitaan, McGinn lisää.

Valmistaudu aamuun etukäteen

Illalla voi valmistautua paitsi yöhön, myös seuraavaan päivään. Kun osa aamun askareista on hoidettu jo illalla alta pois, on mielesi rauhallisempi ja saat nukkua aamulla hieman pidempään.

– Yksinkertaiset teot, kuten lounaan valmistaminen, asun valitseminen ja laukun pakkaaminen ennen nukkumaanmenoa säästävät aikaa aamulla, McGinn muistuttaa.

Mieti kaikkia aistejasi

Moni asia vaikuttaa yöuniin. Jos olet herkkäuninen, kannattaa sängyn lähelle varata erilaisia työkaluja, jotka auttavat sinua nukkumaan paremmin.

– Luo kaikki viisi aistia huomioiva uniapuvälineiden kokoelma. Sisällytä siihen korvatulpat, silmämaski, ääni- tai aromaterapialaite, jotka auttavat sinua nukkumaan sikeästi koko yön ja heräämään levänneenä, McGinn sanoo.

Rajoita stressiä iltaisin

On selvää, että stressi ei ainakaan helpota nukahtamista. Mielen rauhoittaminen ei kuitenkaan ole aina helppoa. McGinn suosittelee visualisointiharjoituksia, jotka auttavat pitämään huolta herättävät ajatukset loitolla iltaisin. Hän neuvoo visualisoimaan rauhallisen, mukavan tilan, jossa tunnemme olomme rauhalliseksi. Harjoitus auttaa rauhoittamaan stressin aikana kortisolia erittävät lisämunuaiset.

Aseta ruudulle rajat

Monella meistä on vaikeuksia pysytellä erossa puhelimestamme. Sinisen valon tiedetään häiritisevän unta, mutta jos et malta luopua puhelimesta edes iltaisin, McGinn kehottaa valjastamaan sen tarjoamat mahdollisuudet.

– Kaikki teknologia ei ole pahasta. Yritä välttää kaikkea stressitasoja kohottavaa. Pysy loitolla uutisotsikoista ja jännittävistä ohjelmista. Voit viestitellä ystävän kanssa, joka saa sinut nauramaan tai katsella mielialaa kohottavia sometilejä. Kokeile ladata puhelimeen meditaatiosovellus tai rauhoittava nukkumaanmenosoittolista, jotka auttavat sinua nukahtamaan, McGinn neuvoo.

Aseta työlle selkeät ajat

– Monet meistä työskentelevät edelleen kotoa käsin tai ehkä lapsemme käyvät koulua etänä. On tärkeää asettaa rajat työn, koulun ja lepoajan välille, McGinn sanoo.

Aseta päivittäinen aika, jonka jälkeen et mieti työasioita, vaan keskityt täysillä itseesi ja perheeseesi.

Mene nukkumaan väsyneenä, älä välttämättä aikaisin

Aina sanotaan, että meidän pitäisi mennä ajoissa nukkumaan. Älä kuitenkaan ota stressiä siitä, ettet ole unten mailla ilta yhdeksään mennessä. McGinnin mukaan sänkyyn ei kannata mennä, ellei väsytä.

– En anna sinulle lupaa olla hereillä aamukahteen asti, mutta monet luulevat toimivansa oikein menemällä nukkumaan yhdeksältä. Tämä voi toimia, jos olet luonnostasi aamuvirkku, mutta muille se voi olla liian aikainen nukkumaanmenoaika. Se vain lisää pyöriskelyä ja sängyssä hereillä vietettyä aikaa. Kuuntele sen sijaan kehoasi ja keskity tunnistamaan uneliaisuuden luonnolliset merkit.

Lähde: Poosh