OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Silikoni on hiustenhoidon parjattu pahis, mutta harva edes tietää, miksi sitä pitäisi välttää

Silikoni on parjattu ainesosa hiustenhoidossa. Puhtaana ja luonnonmukaisena markkinoidut tuotteet ilmoittavat yleensä näkyvästi, etteivät ne sisällä sulfaatteja tai silikoneja. Yhä useampi kuluttaja valitsee ostoskoriinsa silikonittomia hiustenhoitotuotteita oikeastaan edes tietämättä, miksi ainesosaa pitäisi vältellä. Stylist-sivuston asiantuntijat selittävät, mistä silikoni on saanut pahan maineensa ja miksi sitä toisaalta edelleen käytetään hiustenhoidossa.

Miksi silikoneja käytetään hiustuotteissa?

Silikoni auttaa tekemään hiuksista kiiltävät ja helpommin käsiteltävät. Silikonit muodostavat hiuksen pinnalle kosteudelta suojaavan kalvon, joka ehkäisee pörröisyyttä. Kuulostaa hyvältä, eikö? No, asialla on kääntöpuolensa. Vaikka silikonit saattavat tehdä hiuksista “terveemmän” näköiset jo yhden pesukerran jälkeen, se on lähinnä silmänlumetta. Todellisuudessa ne eivät paranna hiusten kuntoa, vaan voivat päin vastoin saada aikaan vahinkoa.

– Silikonit ovat synteettisiä yhdisteitä, jotka saattavat ensikäytöllä saada hiukset näyttämään ja tuntumaan upeilta. Jos tuotteessa käytetyt silikonit eivät kuitenkaan ole vesiliukoisia, ne alkavat kertyä hiuksiin ja päänahkaan, varoittaa Institute of Trichologists UK:n puheenjohtaja Eva Proudman sivustolla.

Se, että silikoni on vaikea poistaa hiuksista, tarkoittaa että hiuksista voi tulla ajan kanssa elottomat ja veltot. Ja koska silikoni luo hiuksen päälle kalvon, se myös estää hoitavien ja kosteuttavien ainesosien pääsyn hiuksen sisälle. Kosteutta janoavat hiukset muuttuvat hauraiksi ja katkeileviksi.

Mistä tiedän, sisältääkö tuote silikoneja?

Silikoneilla on useita nimiä, joita kaikkia on lähes mahdoton muistaa ulkoa. Englanninkielisessä ainesosaluettelossa yleisesti käytettyjä nimiä ovat Dimethicone, Dimethiconol, Amodimethicone, Cetyl dimethicone, Cetearyl methicone (rasvaliukoiset), sekä Stearoxy dimethicone, Dimethicone copolyol ja Behenoxy dimethicone (vesiliukoiset). Hyvä peukalosääntö on etsiä ainesosia, jotka päättyvät kirjainyhdistelmään -cone. On myös tärkeää tehdä pesäero sen suhteen, onko kyseessä vesi- vai rasvaliukoinen silikoni. Jälkimmäisen poisto hiuksista vaatii nimittäin rajumpia otteita.

Silikonittomat tuotteet ovat suosittu valinta paitsi hiustensa kunnosta huolehtivalle, myös ympäristötietoiselle kuluttajalle, sillä pesuveden mukana viemäriin päätyvät silikonit rasittavat ympäristöä.

Entä, jos haluan käyttää silikoneja sisältävää tuotetta?

Silikoneista voi olla esteettistä hyötyä hiuksille ja siksi moni ei halua luopua niiden käytöstä. Onneksi silikonien kehityksessä on otettu edistysakelia eivätkä kaikki silikonit ole samasta puusta veistettyjä. On myös syytä muistaa, että vesiliukoiset silikonit lähtevät hiuksista tavallisella pesulla, kun taas rasvaliukoisten silikonien poistaminen vaatii sulfaatteja sisältävän shampoon. Ilman kunnollista puhdistusta silikonijäämät kertyvät hiuksiin ja hiuspohjaan, jossa ne alkavat aiheuttaa ongelmia.

Silikoneja on myös syytä osata käyttää oikein. Esimerkiksi muotoilutuotteissa käytettyinä ne voivat auttaa suojaamaan hiuksia.

– Silikonia sisältävät tuotteet kannattaa säästää hiustenhoitorutiinin viimeiseksi, sillä tällöin ne auttavat lukitsemaan aiempien tuotteiden kosteuttavat ainesosat hiukseen ja auttavat säilymään muotoilun pidempään, trikologi Stephanie Sey lisää.

Lähde: Stylist