OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Terapeutin vinkit: Näin vastaat gaslighting-yritykseen

Manipuloiva ihminen saa sinut epäilemään itseäsi. Hän vääristelee totuutta ja kääntää asiat päälaelleen alistaakseen uhrin tahtoonsa. Tämä henkisen väkivallan muoto tunnetaan sosiaalisessa mediassa nimellä gaslighting. Sitä voi esiintyä esimerikiksi parisuhteessa ja sitä kohtaavat erityisesti naiset; vuoden 2018 raportin mukaan naiset muodostavat 95 prosenttia gaslightingin uhreista, kertoo Stylist. Gaslighting on usein vaikea tunnistaa, sillä se on suoraa fyysistä väkivaltaa hienovaraisempi voimakeino. Siksi siihen voi olla myös vaikea reagoida.

Kliininen psykologi ja suosittu tiktokkaaja tohtori Pria neuvoo sosiaalisessa mediassa, miten gaslighting-yrityksiin kannattaa reagoida. TikTok-videolla, jota on katsottu jo satoja tuhansia kertoja, Pria listaa neljä jämäkkää vastausta, jotka auttavat sinua pitämään puolesi manipulointitilanteessa.

Niistä ensimmäinen on: “Tiedän, mitä koin.” Manipuloija yrittää usein vääristellä totuutta, tai jopa suoranaisesti valehdella saadakseen haluamansa. Näitä valheita ei pidä hyväksyä, sillä manipuloija saa niiden kautta lisää valtaa.

Tohtori Prian mukaan toinen hyvä vastaus on: “Muistamme sen eri tavalla.” Tämä estää toista kieltämästä sinun totuuttasi.

Samaan kategoriaan kuuluu kolmas vastaus: “Kuulen, mitä yrität sanoa, mutta tuo ei ole minun kokemukseni”. Myös tämä auttaa sinua pysymään kannassasi silloin, kun manipuloija yrittää jyrätä mielipiteesi omillaan. Esimeriksi riitatilanteessa on normaalia, että kummallakin osapuolella on oma näkemyksensä asiasta.

Neljäs ja viimeinen tohtori Prian ehdottamista vastauksista on: “Minun tunteeni eivät ole neuvoteltavissa.” Manipuloija haluaa uskotella sinulle, että tunteesi eivät ole valideja; hän saattaa yrittää vakuttaa sinulle, ettei hän ole tehnyt mitään väärää, etkä siksi voi olla hänelle vihainen. Totuus on, että kaikilla on oikeus tunteisiinsa.

Lähde: Stylist, TikTok