OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Viron taidemuseo

Kadriorgin taidemuseossa avataan huonekalu- ja käyttötaidenäyttely

Kadriorgin taidemuseo kutsuu kävijät viettämään museopäivää 18.5. Luvassa on antoisaa ohjelmaa ja kaksi uutta näyttelyä: veistoskokoelman avoimen säilytystilan näyttely ja Tyylikkäitä esineitä. Huonekaluja ja käyttötaidetta virolaisista kokoelmista -näyttely. Pääsy museoon ja kaikkeen ohjelmaan on päivän aikana maksutonta.

Veistoskokoelman avoimen säilytystilan näyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua muuten piilossa olevaan osaan Viron taidemuseon ulkomaisten veistosten kokoelmasta.

– Museon tärkeimpiä tehtäviä on esitellä kokoelmiaan ja antaa suurelle yleisölle mahdollisuus tutustua arvokkaaseen taideperintöön. Niinpä Kadriorgin taidemuseo pyrkii laajentamaan näyttelyään saattamalla tiiviin, mutta mielenkiintoisen ja monipuolisen veistoskokoelmansa pysyvästi kävijöiden nähtäville, kertoo Kadriorgin taidemuseon johtaja Aleksandra Murre.

Vanhaa säilytystilaa on muutettu niin, että myös katsojat mahtuisivat liikkumaan teosten välissä. Erityisen tervetulleita ovat näkövammaiset, joille juuri kolmiulotteinen taide on helpointa hahmottaa. Näkövammaisille tarkoitettuun oheisohjelmaan osallistujat voivat myös tunnustella veistoksia – muita kävijöitä pyydetään kuitenkin tutustumaan niihin pelkästään katsomalla. Veistokset, jotka ovat museon aiemmissa näyttelyissä jääneet taustalle, ovat nyt arvokkaasti esillä näyttelysaleissa, sillä monet niistä saavat paikan perusnäyttelyssä maalausten rinnalla. Veistoskokoelman avoimen säilytystilan toteuttamista on tukenut museovirasto museoille suunnatun kiihdytysohjelman kautta.

Näyttelyn kuraattori, kuvanveistäjä ja veistoskonservaattori Maria Väinsar korostaa materiaalien ja tekniikan esittelyn merkitystä.

– Avoimen säilytystilan näyttelyä täydentävät lyhyet kertomukset paitsi teoksista ja niiden tekijöistä myös veistosten valmistustekniikasta, tärkeimmistä materiaaleista ja niiden konservoinnista. Museon melko pienessä kokoelmassa ovat edustettuina lähes kaikki klassisen veistoksen materiaalit: pronssi, kipsi, marmori ja muut kivilajit. Avoimessa säilytystilassa teokset ovat ihmistä lähellä, ja tarkkanäköinen kävijä näkee sekä pronssivaloksen liitoskohdat että kiillotetun ja karheaksi työstetyn marmorin eron, patinoinnin vihertävät sävyt ja paljon muuta.

Toinen näyttely – Tyylikkäitä esineitä – tuo sekin keskiöön taideperinnön, joka yleensä jää taidemuseossa taka-alalle, tai jota näkee vain näyttelyiden tyylikkäänä “taustana”: huonekalut, posliinin, tekstiilit ja niin edelleen. Tällä kertaa näyttelysaleihin lavastetaan interiöörejä, joissa kävijä voi tutustua kunkin tyylin elementteihin, ominaisuuksiin ja luonteeseen.

Mukana on sekä esineitä taidetyylin syntyajoilta että myöhemmistä stilisoinneista, esimerkiksi 1600-luvun barokin rinnalla on 1800-luvun uusbarokkia edustavaa käyttötaidetta ja 1700-luvun rokokooesineiden rinnalla on seuraavan vuosisadan lopulla muotiin tullutta uusrokokoota edustavia tyylikkäitä ja näyttäviä esineitä.

– On ilo tuoda Tyylikkäitä esineitä -näyttelyssä esille kolmiulotteisia esineitä ja käyttötaidetta – alueita, jotka tahtovat kuvakeskeisessä näyttelyssä jäädä taka-alalle. Toisaalta juuri arkiset esineet ovat niitä, joiden muoto, väri ja olemus ympäröivät ihmisiä päivittäin ja jotka käyttöarvonsa lisäksi välittävät aikakauden tunnelmaa ja esteettisiä ihanteita. Tämä näyttely ei tarjoa perusteellista huonekaluhistoriaa, vaan aikansa esineille tyypillisen muodon ja yksityiskohtien kautta tyylisuuntien lunttilapun, jonka avulla pääsee lähemmin ja syvemmin tutustumaan barokkiin, rokokoohon ja empiretyyliin. Toivottavasti tämä innostaa katsojaa huomaamaan ja tutkimaan esineitä ja ympäristöjä uteliaasti myös näyttelysalin ulkopuolella”, toteaa kuraattori Kerttu Männiste. Huonekalu- ja käyttötaidenäyttely Tyylikkäitä esineitä on esillä 4.9. saakka.

Näyttelyiden avajaispäivän tilaisuudet tarjoavat taiteen rinnalla myös musiikkia ja sanaa ja tekevät taiteenlajien synteesistä kokonaisvaltaisen kokemuksen. Klo 14 alkaen Kadriorgin palatsin pääsalissa soi 1600–1800-luvun musiikki, ja klo 17 ja klo 18 näyttelysaleissa järjestetään kirjallisuusperformanssi – näyttelijä lukee kunkin aikakauden salissa katkelmia kyseisen aikakauden merkkiteoksista. Se auttaa pääsemään aikakauden ilmapiiriin ja saa esineet “puhumaan” selkeämmin.

Lähde: Viron taidemuseo