OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Nukutko selälläsi, kyljelläsi vai vatsallasi? Näin asento vaikuttaa terveyteesi

Me kaikki haluamme nukkua hyvin ja uneen ollaankin nykyään valmiita panostamaan. Joku luottaa melatoniiniin ja ruutuajan rajoittamiseen iltaisin, toinen ostaa makuuhuoneeseen kalliit pimennysverhot ja rentoutusäänilaitteen. Nukkumisesta ei kuitenkaan pidä tehdä liian monimutkaista, sillä se vain lisää nukahtamiseen liittyvää sressiä. Sen sijaan varsin yksinkertainen (ja vieläpä täysin maksuton) konsti voi auttaa saamaan unesta täydet tehot irti. Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota asentoon, jossa nukut? Kannattaisi.

Osa meistä nukkuu selällään, toiset vatsallaan ja jotkut kyljellään. Harva tiedostaa, että kyljen valinnallakin on väliä. Usein kuulee sanottavan, että vasemmalla kyljellä nukkuminen olisi terveyden kannalta parempi valinta kuin oikealla kyljellä nukkuminen. Stylist-sivuston haastattelema uniterapeutti Katharina Lederle myöntää, että väitteissä on jotain perää.

– Vasemmalla kyljellä makaaminen näyttää vähentävän sisäelimiin kohdistuvaa painetta ja tukevan verenkiertoa, hän sanoo.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että vasemmalla kyljellä nukkuminen voi myös auttaa vähentämään refluksioireita. Tohtori Lederle suosittelee asentoa myös raskaana oleville naisille.

– Vasemmalla kyljellä nukkuminen parantaa äidin ja sikiön verenkiertoa, hän selittää.

Ennen kuin kaikki ryhtyvät makoilemaan vasemmalla kyljellään, tohtori Lederle kuitenkin muistuttaa, ettei asia ole aivan niin yksioikoinen. Esimerkiksi ihmiset, joilla on sydänongelmia, saattavat kokea vasemmalla kyljellä nukkumisen epämiellyttäväksi.

Mikä on “oikea” tapa nukkua?

Mikä sitten on se oikea tapa nukkua, vai onkokaan sellaista? Tohtori Lederlen mukaan asennonvalinnalla on väliä, mutta yhtä oikeaa vastausta ei ole. Moni on mieltynyt vatsalla nukkumiseen, mutta tällöin selkäranka taipuu helposti luonnottomaan asentoon.

– Useimmille meistä vatsallaan nukkuminen on huono idea. Jotta keho pysyisi oikeassa linjassa, selällään nukkuminen ohuen tyynyn kanssa on parempi tapa, tohtori Lederle sanoo.

Toisaalta esimerkiksi uniapneasta kärsivän ei kannata nukkua selällään. Moni on varmasti huomannut, kuinka kuorsaus pahenee selällä nukkuessa. Samoin närästyksestä kärsivän kannattaa nukkua kyljellään, sillä vasemmalla kyljellä nukkuminen parantaa ruoansulatusta. Tohtori Lederlen mukaan kyljellään nukkumisella on kenties eniten etuja. Kyljellään nukkuminen voi liittyä jopa parempaan aivoterveyteen. Translational Neurodegeneration -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että kyljellään nukkuminen näyttäisi parantavan aivoja unen aikana puhdistavan glymfaattisen järjestelmän toimintaa.

Tohtori Lederle ei kuitenkaan halua kenenkään stressaavan siitä, missä asennossa he yönsä viettävät. Tärkeintä on, että olo on mukava, koska silloin todennäköisesti nukkuu paremmin.

– Voit yrittää nukkua kyljelläsi, mutta älä pakota itseäsi, äläkä turhaan soimaa itseäsi, jos heräät selälläsi tai mahallasi. Yritä uudelleen seuraavana iltana. Ja muista, nukkuma-asennon vaihtaminen nukkuessa on normaalia.

Itse asiassa, se on tärkeää.

– Käännymme ja liikumme nukkuessa. Se on tarpeen, sillä jatkuvasti yhdessä asennossa pysytteleminen heikentää verenkiertoa, joten meidän ei pidä pakottaa itseämme nukkumaan tietyssä asennossa, tohtori Lederle muistuttaa.

Lähde: Stylist