OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Unsplash / Lasse Lossius

Viisi syytä syödä sesongin mukaan

Marketeista saa nykyään ostettua melkein mitä tahansa, mihin aikaan vuodesta tahansa. Siksi onkin helppo unohtaa, että raaka-aineiden satokaudet määräytyvät vuodenaikojen mukaan. Sesonkiajattelu ruokaostoksilla on kuitenkin sekä ympäristöä, lompakkoa että omaa terveyttä hyödyttävä tapa. Poosh listasi viisi syytä suosia sesonkiruokaa.

1. Se on ravintorikasta.

Elimistön tarpeet muuttuvat vuodenaikojen mukaan. Monesti luonto tietää, mitä kehomme tarvitsee ja luonnon antimia kannattaakin hyödyntää sesonkien mukaan. Esimerkiksi syksyn satokauteen mahtuu paljon immuunijärjestelmän toimintaa tukevia C-vitamiinipommeja, kuten puolukoita, omenoita ja kurpitsaa. Myös sienet ovat syksyn parasta superruokaa.

Pitkät kuljetusmatkat voivat vaikuttaa tuontiruoan vitamiinipitoisuuksiin, kun taas kotimaisissa sesonkikasviksissa pitoisuudet ovat korkeimmillaan.

2. Se edistää suoliston terveyttä.

Muun muassa kaupungistuminen on vaikuttanut negatiivisesti suolistomme mikrobiomiin. Myös prosessoitu ja yksipuolinen ruoka köyhdyttävät suoliston bakteerikantaa, kun taas monipuolinen, paljon kasviksia sisältävä ruokavalio rikastuttaa suoliston mikrobiomia. Sesongin mukaan syövä tulee helposti nauttineeksi monipuolisemmin erilaisia kasviksia ja viljoja, jotka ovat täynnä suolistoa helliviä vitamiineja ja kuituja. Vieläkin parempi mikrobiomin kannalta on, jos pääsee upottamaan sormet oman kotipuutarhan multaan.

3. Se maistuu paremmalta.

Suomalaiset odottavat kesän kynnyksellä kieli pitkällä uusia perunoita ja kotimaisia mansikoita, eikä ihme. Sesongissa olevat raaka-aineet ovat täynnä makua ja ravinteita. Ei tarvitse olla Michelin-kokki huomatakseen eron kotimaisten sesonkimarjojen ja ulkomailta keskitalvella kärrättävien verrokkien maussa.

4. Se on edullisempaa.

Ruokakaupasta ostetun hedelmän tai vihanneksen hinta voi vaihdella hurjasti eri vuodenaikoina. Sesonkiruoka on usein huomattavasti edullisempaa. Fiksu shoppailija, joka suosii sesongin raaka-aineita, voikin säästää tuntuvia summia kassalla. Halvalla pääsee myös, jos on mahdollisuus suosia metsästä poimittuja marjoja ja sieniä, tai oman kotipuutarhan satoa.

5. Se on eettisempi valinta.

Ruoka saattaa kulkea pitkän matkan ennen kuin se päätyy kaupan hyllyyn. Siihen kuluu paljon energiaa, polttoainetta ja pakkausmateriaalia. Vaikka lähiruoka ei automaattisesti tarkoita pientä hiilijalanjälkeä, on kotimainen ruoka yleensä vastuullisempi valinta. Lähiruokaa ostaessasi tuet myös aina paikallistaloutta. Ruoan hiilijalanjälkeen vaikuttaa lisäksi se, miten ruoka on viljelty. Sesongin mukaiset kasvikset, hedelmät ja marjat ovat yleensä ilmastoystävällisimpiä valintoja. Eettisyyden kultatähden saa tietenkin varmimmin, kun kasvattaa raaka-aineet itse.

Lähde: Poosh