OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Aineenvaihdunta tuppaa hidastumaan iän myötä – näin tehostat sen toimintaa

Aineenvaihdunta tuppaa hidastumaan ikääntyessämme ja silloin kilotkin alkavat helposti kertymään. Asia ei kuitenkaan ole mustavalkoinen, sillä ikä ei pelkästään numerona vielä kerro paljoakaan aineenvaihdunnasta, vaan siihen voi vaikuttaa itse. Vaikka joillakin aineenvaihdunta on luonnostaan vilkkaampi kuin toisilla, myös elämäntavoilla on valtavan suuri merkitys. Muun muassa liikunta, unen määrä ja laatu, sekä stressinhallinta heijastuvat aineenvaihduntaan. Poosh listasi viisi aineenvaihdunnan toimintaa tukevaa tapaa.

1. Nostele painoja

Kehon koostumus vaikuttaa aineenvaihduntaan. Lihasmassasta on syytä huolehtia iässä kuin iässä, sillä lihas kuluttaa levossa enemmän energiaa kuin rasva. Kaikenlainen liikunta on toki hyväksi aineenvaihdunnalle, mutta erityisesti säännölliinen voimaharjoittelu auttaa pitämään aineenvaihdunnan vilkkaana.

2. Syö riittävästi (mutta ei liikaa) ja terveellisesti

Ruoka on polttoainetta, eikö niin? Hyvin yleinen virhe on karsia ruokailut minimiin lisäkilojen pelossa. Toki kaloreita tulee nauttia omaan kulutukseen nähden tasapainossa, mutta elimistö tarvitsee ruokaa ja säännöllinen ruokailu auttaa pitämään aineenvaihdunnan käynnissä.

Myös sillä, mitä syömme, on väliä. Kuidun tärkeydestä puhutaan paljon, mutta etenkin proteiinipitoiset ruoat, kuten kananmunat ja kala, vauhdittavat aineenvaihduntaa. Poosh suosittelee lisäämän ruokavalioon myös B-ryhmän vitamiineja sisältäviä ruokia, kuten avokadoa, sillä B-vitamiinit edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa.

3. Optimoi unen saanti

Uni on keskeisen tärkeä aineenvaihdunnan ja siihen liittyvien hormonitoimintojen tukemisessa. Moni on varmasti omakohtaisesti huomannut, että väsyneensä tekee mieli enemmän herkkuja ja muita epäterveellisiä ruokia. Tästä käy syyttäminen muun muassa stressihormoneja, joita univaje lisää. Hyvät yöunet tukevat normaalia aineenvaihduntaa päiväsaikaan.

Pooshin mukaan ihanteellinen aikaikkuna yöunille asettuu iltakymmenen ja aamukuuden väliin. Se, montako tuntia kukakin tarvitsee, on yksilöllistä, mutta yleensä elimistö vaatii noin kahdeksan tuntia laadukasta unta.

4. Opi hallitsemaan stressiä

Stressi ja stressihormonit vaikuttavat aineenvaihduntaan. Jatkuva stressitila kohottaa kortisolitasoja kehossa, joten stressinhallinta liittyy olennaisena osana myös kilojen hallintaan. Sisällytä jokaiseen päivään tapoja, jotka antavat keholle ja mielelle tilaisuuden hidastaa. Sellaisia voivat olla esimerkiksi meditaatio tai luonnossa liikkuminen.

5. Älä vertaile

Muista, että jokaisen ihmisen aineenvaihdunta on yksilöllinen. Hoikan ystävän ruokavalio ja liikuntatottumukset eivät välttämättä johda kohdallasi samoihin tuloksiin. Vertailemisen sijaan onkin tärkeää keskittyä kuuntelemaan omaa kehoa ja oppia tunnistamaan ne keinot, jotka sille parhaiten sopivat.

Lähde: Poosh