OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Taidemuseo Kumu. © teamLab, Pace Galleryn luvalla

Taidemuseo Kumussa avataan nimekkään kansainvälisen taidekollektiivin teamLabin digitaalisen taiteen näyttely

11.11. lähtien taidemuseo Kumun iso sali tarjoaa vaikuttavan näyttelyelämyksen, joka vie kävijän kävelylle digiteknologian avulla tehtyyn luontoon. Tokiolaisen taidekollektiivin teamLabin näyttely on ensimmäinen näin laaja digitaalisen taiteen näyttely Virossa.

Vuonna 2001 perustettu teamLab on maailman tunnetuimpia digitaalisen taiteen tekijöitä. Taidekollektiiviin kuuluu eri alojen edustajia kuten ohjelmoijia, insinöörejä, tietokoneanimaattoreita, graafisia suunnittelijoita, matemaatikoita ja arkkitehteja. Uuden teknologian mahdollisuuksilla leikkivässä taiteessaan teamLab yhdistää taiteen, tieteen, teknologian designin ja luonnon. Heidän vaikuttavat tilainstallaationsa ovat muuttaneet käsitystä digiteknologialla toteutettavasta taiteesta, ihastuttaneet miljoonia katsojia eri puolilla maailmaa ja päässeet nimekkäisiin nykytaiteen kokoelmiin.

– Kumu on etsinyt nykytaiteen alueella aiemminkin taiteen ja uuden teknologian yhteyksiä ja pannut itsensä koetukselle esimerkiksi Ryoji Ikedan, Jeremy Shaw‘n tai muiden aikamme visuaalisen taiteen suurnimien kokeellisilla näyttelyinstallaatioilla. Mutta teamLab on kuitenkin tähän mennessä suurin haasteemme – korkeaa teknologiaa edustava tilakokemus, jota on valmisteltu näyttelysalissa neljä kuukautta ja projektina useita vuosia, taidemuseo Kumun johtaja Kadi Polli toteaa suurnäyttelystä.

Kumussa esillä olevat teamLabin teokset liittyvät peruselementteihin – veteen, tuleen, maahan ja ilmaan – luonnon ikuisessa kiertokulussa. Tietokoneella reaaliajassa luotavat suuret heijastukset tekevät näyttelyn jokaisesta hetkestä ainutkertaisen – samoin kuin jokainen hetki ympäröivässä luonnossa on ainutkertainen. Vahva tilakokemus saa katsojan täysin lumoihinsa: ihmiset salissa eivät enää ole katsojia, vaan osallistujia. He vaikuttavat teoksiin ja keskustelevat niiden kanssa – tapahtuupa se sitten fyysisellä liikkeellä tai ladatulla mobiilisovelluksella.

Näyttelyyn liittyy temaattista oheisohjelmaa ja opetusohjelmia kouluille. Avajaisviikonlopun sunnuntaina 13.11. järjestetään tasatunnein lyhyet näyttelyesittelyt viroksi, klo 14.30 venäjäksi ja klo 15.30 englanniksi. Koska 13.11. on myös isänpäivä, Kumuun ovat erityisen tervetulleita kaikki perheet. Klo 11.00 Polina Tšerkassova kertoo ympäristöaiheisia tarinoita välittämisestä ja luonnon varjelusta, klo 11.30–16.30 odotamme lapsia maalaustyöpajaan, joka on saanut innoitusta teamLabin teoksista. Klo 14.00 on digitaalisen taiteen työpaja nuorille ja aikuisille yhteistyössä BFM-instituutin kanssa. Lisätietoja museon kotisivulla.

Lähde: Eesti Kunstimuuseum