OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Ahdistaako? Älä tee näitä mokia

Lähes jokaista ahdistaa joskus, eikä tunteelle aina ole edes selvää syytä. Ahdistusta voi pyrkiä lievittämään erilaisin keinoin, mutta yhtä lailla kannattaa muistaa, että tietyt seikat saattavat pahentaa ahdistusta. Poosh listasi asiat, joita kannattaa välttää silloin, kun olo on levoton ja huolet piinaavat mieltä.

Älä tingi levosta

Univaje ruokkii ahdistusta ja väsyneenä kaikki huolet tuntuvat suuremmilta. Panosta siis riittävään lepoon ja varaa iltaan aikaa rauhoittumiselle.

Älä syö epäterveellisesti

Stressaantuneena tulee usein turvauduttua lohtusyömiseen. Epäterveelliset ruoat tai ylensyönti eivät kuitenkaan paranna oloa. Poosh kehottaa suunnittelemaan ja valmistamaan päivän ateriat etukäteen. Kun terveellinen ateria on valmiina odottamassa, on mielitekoja helpompi vastustaa.

Älä tupakoi

Moni kaivaa hermostuneena tupakat esiin, mutta tupakointi voi pahentaa psyykkisiä ongelmia. Korvaa paha tapa jollain muulla; kokeile esimerkiksi purukumia tai tikkareita.

Älä nojaa toksisiin ihmissuhteisiin

Ahdistuksen kanssa ei pidä jäädä yksin, mutta tukea kannattaa hakea oikeasta osoitteesta. Jotkut ihmiset saattavat tahattomastikin palautteellaan ruokkia ahdistusta. Puhu sellaiselle ystävälle tai läheiselle, joka osaa rauhoittaa sinua ja kohentaa mielialaasi.

Älä mene someen

Sosiaalisen median kuvasto saattaa tunnetusti aiheuttaa ahdistusta. Lienee siis itsestäänselvää, että ahdistuneena kannattaa välttää somen selaamista. Vietä mieluummin laatuaikaa hyvän ystävän kanssa kasvotusten.

Älä juo kahvia

Kofeiini pahentaa ahdistuksen oireita. Jos olo on hermostunut ja syke koholla, viimeinen asia mitä tarvitset, on kahvi. Juo mieluummin teetä tai kokeile kofeiinitonta kahvia.

Älä lykkää asioiden hoitamista

Jos jonkin asian hoitaminen aiheuttaa stressiä, on se parasta hoitaa alta pois mahdollisimman pian. Lupaa palkita itsesi, kun ikävä homma on saatu pois päiväjärjestyksestä.

Älä sitoudu liikaa aikatauluihin

Suunitelmien tekeminen tuo arkeen järjestystä, mutta aikatauluihin ei kannata nojata orjallisesti. Sen sijaa, että yrittäisit noudattaa minuuttiaikataulua, laadi löysät raamit sille, miltä päivän tai viikon ohjelma näyttää. Älä myöskään sitoudu liian moneen menoon, vaikka ne olisivat mukaviakin. Liian täyteen ahdettu kalenteri aiheuttaa takuuvarmasti ahdistusta. Muista varata kalenteriin myös päiviä, jolloin sinulla ei ole lainkaan pakollisia menoja.

Älä vältä liikuntaa

Ahdistuneena ei välttämättä tee mieli tehdä mitään sykettä kohottavaa, mutta liikunta on hyvää lääkettä myös ahdistukseen. Jos kova treeni ei houkuta, lähde vaikka kävelylle. Liikunta auttaa sinua irtautumaan hetkeksi huoliajatuksista ja luonnossa oleilu tutkitusti rauhoittaa. Mikä parasta, liikunta laittaa hyvän olon hormonit hyrräämään.

Älä yliajattele

Huoliajattelu katsoo yleensä tulevaan. Vaikka se pn helpommin sanottu kuin tehty, yritä keskittyä nykyhetkeen ja muistaa, että suurin osa katastrofiajattelun synnyttämistä peloista ei käy toteen. Ahdistus ja negatiivinen ajattelu kulkevat käsi kädessä, mutta muista, että tulevaisuuteen liittyy myös paljon positiivisia mahdollisuuksia ja todennäköisesti kaikki lopulta järjestyy.

Älä unohda huolehtia itsestäsi

Priorisoi itsesi ja omat tarpeesi. Älä laiminlyö henkistä ja fyysistä hyvinvointiasi tukevia aktiviteetteja silloinkaan, kun kiire painaa päälle. Se, että otat tarpeeksi aikaa itsellesi, auttaa sinua jaksamaan ja parantaa tehokkuutta pitkällä tähtäimellä.

Älä tee hätiköityjä oletuksia

Etenkin ahdistuneena tulee herkästi otettua muiden sanomisista ja tekemisistä itseensä. Helpotat sekä omaa että muiden elämää, kun et tee liian hätiköityjä oletuksia heidän tarkoitusperistään. Keskitä huomio käsillä oleviin tosiasioihin äläkä automaattisesti luule pahinta.

Lähde: Poosh