OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Piperin “What is the heart for?” -debyyttialbumi julkaistu!

Ajan ilmiöistä ja tunteista syntynyt kokonaisuus kanavoituu Piperin esikoislevyllä “What is the heart for?” kuultavaksi musiikiksi. Maailman melu ja yhtäkkinen hiljaisuus, ikuisuuteen kantautuva kaipuu sekä luonnon tarjoama näyttämö muodostavat suomalaisen Päivi Sihvosen esikoislevyn teemat. Musiikissa nainen & piano –pohjaisten elämän ravisteluista kertovien kappaleiden sanoitukset ja sävellykset ovat Päivin käsialaa. Hän myös esittää kappaleet, joten kuultavissa on hyvin omakohtaista musiikkia ja herkkää tulkintaa elämän pyörteistä.

Fantasiamatka melankoliaan

Lähdin toteuttamaan musiikillista unelmaani esikoislevyni “What is the heart for?” kautta. Teoksella haluan avata musiikillisen visioni fantasiamaailmasta, johon voi uppoutua ja paeta ja jossa syntyy säveliä. Se maailma on hieman säröinen ja melankoninen, mutta kaunis. Se on sekoitus osatotuuksia, haaveita, illuusiota ja fantasiaa, sekä vahvasti sidoksissa luontoon.

Lyriikat yhdistävät teoksen tarinaksi, joka kuljettaa kappaleesta seuraavaan. Jokaisessa kappaleessa on tunnistettavaa pianomelankoliaa, mutta jokainen myös hyvin omanlaisensa. Levyn alussa kuultava melankolinen pianometalli jatkuu surusointuisten koskettimien sävelinä ja melodioina levyn loppuun saakka. Levylle ominainen mollisointuinen suru on myös kaunis, ja sen kauneuteen on helppo vajota.

Levyllä kuultavan musiikin sävyt ja värit

Biisien näyttämönä on vahva luonto: havunneulasten tuoksuiset mäntymetsien polut, tuhansien järvien rannat, yöttömien öiden kukkakedot ja tuntureiden revontulien hehku. Levyn tunnelma ei ole kevyt, siinä on kuultavissa paljon ajanjaksoon kuuluvaa surua.

Ilman koettuja elämän varisteluja levyn tarina tuskin olisi värittynyt levyn alussa kuultavista hiilen mustista maisemista valöörimaisesti pastellisävyjen kautta maalattuihin kaikkien värien hehkuisen spektrin säkenöintiin. Päivin kirjoittamat lyriikat ja laulujen tunnelmat ovatkin saaneet käyntivoimansa ihmisenä olemisen kysymyksistä. Kun lyriikoita alkoi syntyä, Päivi lähti tapailemaan niiden ympärille tunnelmaa pianolla. Isompi tarina jakautui osiksi, joista alkoi punoutua biisejä.

Levy on toteutettu yhteistyössä Saku Anttilan kanssa, joka ryhtyi sovittamaan biisit ja soittamaan Päivin pianosävellyksiin mukaan kaikki muut instrumentit. Musiikissa on kuultavissa työparin luovat tulkinnat yhteen punoutuneena. Tuloksessa kuuluu kerroksellinen, “musiikillinen maalaus”, johon kuvaannollisesti Päivi piirsi pianosävelin ääriviivat, ja Saku täydensi värit.

Levyn kokonaisuutta kuvailee virke, joka levyn ensimmäisestä instrumentaalibiisistä jäi sanojen pois jäännin myötä jäljelle kerrottavaksi:

“What is the heart for.. should listen to it more”

Kuuntele albumi musiikkipalveluista: https://push.fm/fl/piper-whatistheheartfor

https://linktr.ee/musicpiper

Lisätiedot: Päivi Sihvonen, paivi@piper.fi

Lue lisää Päivin matkasta artistiksi blogissa piper.fi/blogi. Yli 20 julkaistua kirjoitusta.