CMS, eli suomalaisittain sisällönhallintajärjestelmä on tarpeellinen termi jokaiselle verkkosivujen perustamista harkitsevalle. Sisällönhallintajärjestelmien avulla voidaan hallita merkittäviä tietomääriä ilman, että kaikkea tarvitsee koodata alusta asti itse. Sisällönhallintajärjestelmät ovat yleensä myös hyvin SEO-ystävällisiä.
Järjestelmätyyppejä on erilaisia, mutta yleensä CMS:stä puhuttaessa tarkoitetaan juuri verkkosivujen sisällönhallintajärjestelmiä. Vaihtoehdoista ne suosituimmat ovat WordPress, Drupal ja Joomla. Viimekädessä sisällönhallintajärjestelmä on kuitenkin aina syytä valita niin, että se vastaa juuri omiin tarpeisiin.
Miksi CMS?
Perinteinen CMS mahdollistaa helpon sisällön luomisen ja muokkaamisen. Se tarjoaa aloittelijoille sopivia valmiita malleja, joiden käyttäminen luonnistuu ilman sen kummempaa teknistä osaamista. Tarjolla on myös paljon lisäosia, joiden avulla sivujen toimintaa on kätevä räätälöidä ja tehostaa. Valmiin järjestelmän käytön etuihin lukeutuu myös, että sivujen muokkaamiseen ja mahdollisiin ongelmiin löytyy yleensä helposti ohjeita ja tukea.
Kuten kaikella, myös helppoudella on kääntöpuolensakin. Koska sisällönhallintajärjestelmät tarjoavat valmiita malleja, on joustoa vähemmän kuin alusta asti itse rakennetuissa sivuissa. Vaikka sisällönhallintajärjestelmät tarjoavat runsaasti erilaisia malleja eri tarpeisiin, joskus toteutus ei täysin vastaa omia toiveita.
Mistä tiedän, mikä on minulle paras vaihtoehto?
Äkkiseltään voi vaikuttaa siltä, että sisällönhallintaohjelmat ovat kaikki suunnilleen samanlaisia. Kun niitä aletaan tarkastella lähemmin, huomataan, että jokaisessa on omat erikoisuutensa. Siksi sisällönhallintajärjestelmää valitessa onkin tärkeää miettiä, millaisia odotuksia itsellä on järjestelmän ominaisuuksien suhteen. Kiinteiden ominaisuuksien muokkaaminen on aina haastavaa, joten on järkevää valita heti alussa järjestelmä, jonka ominaisuudet soveltuvat parhaiten omaan toimintaan. Näin säästetään pitkällä tähtäimellä huomattavasti aikaa ja vaivaa. On monia tekijöitä, jotka järjestelmän valinnassa kannattaa ottaa huomioon.
Aivan ensimmäiseksi tulee määrittää omat toiveet. Onko sivujen helppokäyttöisyys vai järjestelmän muokattavuus sinulle tärkeämpää? Upeimmillakaan ominaisuuksilla ei tee mitään, jos et osaa käyttää järjestelmää. Mieti myös, millaista sisältöä haluat tuottaa. Jotkut sisällönhallintajärjestelmät soveltuvat erintyisen hyvin bloggaamiseen, toiset taas sisältävät verkkokaupan pyörittämiselle hyödyllisiä ominaisuuksia.
Sisällönhallintajärjestelmän ominaisuuksia tarkastellessa on hyvä katsoa, mitkä kirjoitustyökalut ja sisällön rakennemallit vastaavat parhaiten toiveitasi. Tavoitteesi määrittävät myös pitkälti sen, millaisia lisäosia sivut mahdollisesti tarvitsevat. Lisäksi kannattaa tutustua siihen, miten SEO-ystävällinen sisällönhallintajärjestelmä on. Esimerkiksi WordPressissä on tarjolla lukuisia hakukoneoptimoinnissa auttavia lisäosia. Tietenkin myös hinnoittelusta on syytä tarkistaa heti alkuvaiheessa, jotta sivujen rakentaminen onnistuu budjetillasi.
Turvallisuus on yksi tekijä, jota ei pidä sivuuttaa. Suuret CMS-järjestelmät yleensä panostavat tietoturvaan, mutta toisaalta ne ovat myös hakkerien kohteena.
Oikea sisällönhallintajärjestelmä löytyy yleensä suhteellisen kivuttomasti, kunhan omat tarpeet on suunnilleen kartoitettu. Valintaan voi myös hakea apua ammattilaselta.
Lähde: Wepardi
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä