OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Nuku itsellesi kaunis iho

Uni on elintärkeää henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille. Hyvin nukuttu yö voi saada ihmeitä aikaan, sillä vähintään seitsemän tunnin unet parantavat muun muassa stressinhallintaa, aineenvaihduntaa ja immuunijärjestelmän toimintaa. Silti huolestuttavan moni nukkuu säännöllisesti liian vähän. Mikäli terveysvaikutukset eivät vielä yksin riitä motivaatioksi riittävän levon varmistamiselle, on syytä muistaa, että unenpuute näkyy myös kasvoilla. Itse asiassa, yöunten pituus ja laatu vaikuttavat suoraan ihon kuntoon.

Nature Cell Biology-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että vuorokausirytmillä on yhteys ihon kykyyn syntetisoida kollageenia.

– Voit ajatella unta ravintona ihollesi. Vuorokausirytmin häiriintyyminen herkistää ihon ympäristötekijöille. Krooninen univaje voi pahentaa aknea ja ihon tulehduksia, ja jatkuvasti koholla oleva kortisoli taas hajottaa kollageenia, selittää New Yorkissa työskentelevä ihotautilääkäri Whitney Bowe Elle-lehdessä.

Elämäntavoilla on väliä

Vaikka 25 prosenttia ihon ikääntymisestä riippuu geeneistä, huikeat 75 prosenttia siitä johtuu ympäristötekijöistä ja elämäntavoista, kuten unensaannista. Estée Lauderin vuonna 2014 tilaama tutkimus, joka julkaistiin Clinical and Experimental Dermatology -lehdessä, paljasti, että huono unen laatu voi edistää ihon ennenaikaista ikääntymistä. Tutkimustulokset innoittivat kosmetiikkajätin uudistamaan yövoidettaan niin, että se tehostaisi ihon korjaantumista yön aikana. Ajatuksessa on perää. Nukkuessa iho palautuu ja solut uudistuvat nopeammin. Iho on myös vastaanottavaisimmillaan hoitaville aineille, joten ihon korjaantumista voi tehostaa valitsemalla oikeat kosmetiikkatuotteet iltarutiiniin. Esimerkiksi ikääntymisen merkkejä häivyttävää retinolia kannattaa levittää kasvoille ennen nukkumaanmenoa.

Varmista hyvät yöunet

Moni tekijä vaikuttaa yöuniin. Pienet muutokset makuuhuoneessa voivat vaikuttaa merkittävästi unen laatuun. Pimeä ja viileä huone auttaa nukahtamaan nopeammin.

Kuva: pexels.com

Lisäksi, sänky on hyvä pyhittää unelle. Esimerkiksi älypuhelimen selailu juuri ennen nukkumaanmenoa ei ole hyvä ajatus. Paitsi että laitteiden sininen valo häiritsee kehon luontaista melatoniinin tuotantoa, paha tapa opettaa aivot yhdistämään sängyn muuhun kuin nukkumiseen.

– Jos vietämme liian paljon aikaa sängyssä muuten kuin nukkuen, uni muuttuu kevyemmäksi ja katkonaisemmaksi, ja kallisarvoinen uni jakautuu pidemmälle ajanjaksolle, varoittaa unipsykiatri Eric Nofzinger.

Hänen mukaansa sänkyyn ei pidä mennä, ellei ole väsynyt. Jos uni ei tule noin puolessa tunnissa, kehottaa tohtori Nofzinger nousemaan sängystä ylös ja puuhastelemaan muiden asioiden parissa, kunnes tuntee olonsa jälleen uniseksi.

Lähde: Elle