OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kesä tulee: Suomalaiset kokevat painetta täydellisen loman suunnittelusta

Monen suomalaisen kesäloma alkaa olla suunniteltu ja parin hiljaisemman matkailuvuoden jälkeen odotukset lomaa kohtaan ovat korkealla. Itse asiassa, lähes joka toinen suomalainen kokee painetta täydellisen loman luomisesta, paljastaa nettimatkatoimisto ebookersin tuore tutkimus.

– Varsinkin viime vuosien jälkeen suomalaiset etsivät nyt maisemanvaihtoa. Rajoitusten löystymisen myötä suomalaiset matkustavat taas enemmän kansainvälisesti ja suunnittelevat matkoja kauemmaskin. Tänä kesänä kiinnostus kaukomatkoja kohtaan kasvaa, ennustaa OHO TV:n tavoittama ebookersin markkinointipäällikkö Leif Neuvonen.

Kyselyn mukaan 45 prosenttia lomamatkaa suunnittelevista suomalaisista kokee painetta siitä, etä loman pitäisi olla täydellinen. Pandemia-aikana ihmiset ovat pysytelleet enemmän kotona ja se näkyy vastauksissa. Joka neljäs vastaaja myönsi, että edellisesestä suuremmasta lomamatkasta on kulunut niin kauan, että odotukset ovat nyt entistä korkeammalla.

– Koska monet suunnittelevat nyt ensimmäistä suurta kesämatkaansa pitkään aikaan, olemme havainneet matkailijoilla painetta tehdä matkasta ikimuistoinen elämys kaikille, Neuvonen sanoo.

Mistä suomalaiset murehtivat?

Lomailun pitäisi olla rentouttavaa, mutta täydellisen loman suunnittelu voi toisinaan aiheuttaa stressiä ja päänvaivaa. Kyselyyn vastanneista noin joka kolmas kokee eri matkakohteiden ja erilaisten vaihtoehtojen punnitsemisen uuvuttavaksi. Lähes joka toinen kertoi stressaavansa siitä, että lomasta pitäisi ehtiä saada mahdollisimman paljon irti. Neuvosen mukaan suomalaiset asettavatkin tällä hetkellä korkeita odotuksia matkoilleen. Suunnitelmia tehdessä kiinnitetään erityistä huomiota majoitukseen, ravintoloihin ja rentoutumismahdollisuuksiin, mutta suomalaiset kaipaavat myös yhä uniikimpia lomamatkoja.

– Moni ottaa matkan suunnittelussa huomioon paikalliset tapahtumat, kuten musiikkifestivaalit ja urheilutapahtumat, mikä osoittaa, että janotaan kerran elämässä -kokemuksia, Neuvonen selittää.

Myös matkaseurueen jäsenten toisistaan poikkeavat toiveet aiheuttavat päänvaivaa. Neuvosen mukaan ongelma voidaan kuitenkin selättää suhteellisen kivuttomasti jo matkan suunnitteluvaiheessa. Hän muistuttaa, ettei koko seurueen tarvitse tehdä kaikkea yhdessä.

– Tärkeintä on suunnitella etukäteen ja tutkia, mitä kukin kohde voi tarjota. Matkablogit ja -sovellukset ovat loistava inspiraation lähde ja työkalu matkasuunnitelman laatimiseen. Silloin, kun yksi henkilö oleskelee uima-altaalla, voi toinen lähteä kierrokselle läheiseen viinitarhaan.

Onko pakko stressata?

Loppujen lopuksi, lomamatkan täydellisyydestä on turha murehtia liikaa etukäteen. Neuvosen mukaan stressaaminen on takuuvarma tapa pilata matka jo ennen sen alkua.

– On tärkeää, ettei murehtiminen vie huomiota loman tarjoamista mahdollisuuksista. Matka on tilaisuus viettää laatuaikaa ystävien ja perheen kanssa, tavata uusia ihmisiä, sekä nauttia niistä kiireettömistä aktiviteeteista, joihin ei arjessa ole mahdollisuutta.

Neuvonen kehottaakin suunnittelemaan loman juuri omien kiinnostusten mukaan, tarkoitti se sitten rentoa rantalomaa tai elämyspakettia suurkaupungin sykkeessä. Esimerkiksi kolmen prosentin kokema huoli siitä, miltä loma näyttää sosiaalisessa mediassa, on toissijaista.

– Jokainen matkustaja on yksilöllinen ja löytää omat tapansa rentoutua. Työhön liittyvistä ajatuksista irtautuminen, kunnon yöunet ja ajan varaaminen mielekkäälle tekemiselle ovat positiivisia askeleita kohti nautinnollista matkaa. Kun seuraa omia mielenkiinnonkohteitaan, niin lomasta tulee taatusti onnistunut, Neuvonen lupaa.

Lähteet: ebookers