OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Agria Eläinvakuutus

Milloin on aika hyvästellä lemmikki viimeisen kerran?

Jokaiselle lemmikin omistajalle koittaa väistämättä hetki, jolloin pitää tehdä päätös lemmikin elämän lopettamisesta. Päätös on vaikea, ja oma luopumisen tuska voi joskus ohittaa eläimen edun. Agria Eläinvakuutus kannustaa kuitenkin aina pohtimaan asiaa eläimen näkökulmasta. Jokainen lemmikki ansaitsee hyvän elämän lisäksi arvokkaan lopun.

Lemmikin ja omistajan yhteys voi olla ainutlaatuinen

Päätös lemmikin elämän päättämisestä on monelle vaikea paikka. Silloin päätöstä on helppo siirtää aina vain huomiseen. Aina kyse ei kuitenkaan ole itsekkyydestä tai tahallisesta piittaamattomuudesta. Esimerkiksi ikääntyvän lemmikin pikkuhiljaa etenevää hiipumista voi olla vaikea huomata. Eläin ei välttämättä näytä esimerkiksi kipuaan kovin selvästi.

Pelkkä vanhuus ei ole eutanasian peruste eikä eläimen korkea ikä itsessään ole sairaus. Iän myötä monien sairauksien ja vaivojen riski kuitenkin lisääntyy. Kehittynyt eläinlääketiede mahdollistaa monenlaisia hoitoja ja eläintä voidaan periaatteessa hoitaa yhtä pitkälle kuin ihmistäkin.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että eläin elää hetkessä. Se ei pysty ymmärtämään, että hoitoihin liittyvän kärsimyksen jälkeen saattaa helpottaa. Lemmikki voi kokea jo pelkän lääkkeiden antamisen stressaavana ja hoidot saattavat olla kivuliaita. Toivo sairauden voittamisesta ja paremman huomisen mahdollisuudesta antavat omistajalle voimaa kestää hoidot. Eläimellä asia on toisin, kommentoi pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Seppo Juntunen.

Eläimen parhaaksi

Eläinlääkärin kanssa kannattaa puntaroida tarkasti, millainen on oman lemmikin hoidon ennuste sekä sitä, millaiset ja kuinka vaativat hoidot ovat realistisia niin lemmikin kuin omistajankin näkökulmasta. Esimerkiksi lemmikin syöpähoitoihin tai erilaisiin leikkauksiin seurantakäynteineen ja kuntoutuksineen kuluu helposti tuhansia euroja. Moni lemmikin omistaja onkin vaikeassa tilanteessa: vaikka hoitoja sairauteen löytyisi, niihin ei välttämättä ole varaa.

Eläin ei koskaan saisi kärsiä rahanpuutteen takia. Tämän vuoksi ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on tärkeää. Esimerkiksi lemmikin hampaat kannattaisi hoitaa mieluummin ajoissa, ennen kuin ongelmia syntyy. Mitä huonompaan kuntoon hampaat päästetään sitä kalliimpi loppulasku – eikä tilanne ole eläimenkään edun mukainen. Jos asianmukaista hoitoa ei talouden tai muun syyn takia pysty sairaalle lemmikilleen järjestämään, niin on hyvä miettiä vakavasti, olisiko eläimestä luopuminen paras vaihtoehto.

Lemmikit koetaan perheenjäseninä ja niiden tarpeet kuvitellaan helposti ihmisen kanssa samanlaisiksi.
Halu nähdä asiat parhain päin on suuri, vaikka eläin olisi kuinka sairas. Sairastuneen eläimen hoitaminen ja kuntouttaminen ei ole aina edes mahdollista. Kun eläin ei pysty toteuttamaan fysiologisia tarpeitaan ja lajityypillistä käyttäytymistään, on aika katsoa totuutta silmiin. Vaikka omistaja rakastaisi vaikeasti sairastunutta lemmikkiänsä äärettömästi ja lemmikki näyttäisi muuten reippaalta ja iloiselta, on riippuvaisuus ihmisen avusta aina ongelmallista. Entä kun lemmikki jää yksin? Jos se ei pääse omin voimin juomaan, makuulle, tarpeilleen tai liikkumaan, voi olla eläimen edun mukaista päätyä eutanasiaan. Vaikka omistaja olisi kuinka sitoutunut lemmikkinsä hoitamiseen, hän ei voi olla eläimen vieressä joka hetki. Silloin pitää Agrian mukaan omasta tuskasta huolimatta tunnustaa tosiasiat.

Lemmikin voi saattaa viimeiselle matkalleen myös kotona

Agria Eläinvakuutuksen helmikuussa 2022 teettämän kyselytutkimuksen mukaan 90 % lemmikinomistajista kokee, että eläimestä on aika luopua silloin, kun se kokee jatkuvaa kipua eikä vaiva ole hoidettavissa. Kyselytutkimuksessa haastateltiin 1 182 koiran- ja kissanomistajaa.

Kysyttäessä lemmikkinsä kuolinsyistä koiran- ja kissanomistajien vastaukset ovat melko samanlaisia. Neljännes koirista ja kissoista elää viimeisiä päiviään kotona ja kuolee luonnollisiin syihin. 75 % koirien omistajista ja 67 % kissojen omistajista päätyi itse lemmikkinsä eutanasiaan. Tässä tapauksessa valtaosa (lähes 90 %) omistajista oli läsnä lemmikkinsä rinnalla sen viimeisinä hetkinä.

Vaikka eutanasia klinikalla näyttää olevan yleisempi tapa päättää yhteinen matka, on myös kotona tapahtuva eutanasia mahdollinen. Lemmikki saa olla rauhassa tutussa ympäristössä, rakkaiden ihmisten ympäröimänä, eikä sillä ole kuljetuksen aiheuttamaa stressiä, eivätkä vieraat äänet tai hajut pelota sitä.

Ylivoimaisesti yleisin syy kotieutanasialle on se, että omistaja haluaa tarjota lemmikilleen kauniin ja rauhallisen lähdön ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä. Myös lemmikin sairaus voi aiheuttaa tarpeen kotieutanasialle, mikäli esimerkiksi ison koiran jalat ovat pettäneet eikä sitä saada kuljetettua eläinlääkäriasemalle.

Eutanasian jälkeen valtaosa lemmikeistä menee tuhkattavaksi joko eläinlääkäriaseman kautta tai omistajan itsensä toimittamana. Yksilötuhkauksessa lemmikin tuhka säilötään uurnaan, joka toimitetaan omistajalle. Yhteistuhkauksessa lemmikin tuhkat sirotellaan tuhkaamon alueelle tarkoitukseen varatulle paikalle.

Agrian teettämän kyselytutkimuksen mukaan koirista 48 % ja kissoista 35 % yksilötuhkataan. Omalle pihalleen lemmikin hautaa noin puolet vastaajista. Yhteistuhkaukseen päätyy vain 8 % lemmikeistä. Moni haluaa rakkaan lemmikkinsä tuhkat uurnassa takaisin kotiin. Toiset sirottelevat tuhkat esimerkiksi tutun, yhteisen lenkkipolun varrelle.

Jos haluaa haudata lemmikin taajama-alueelle ilman tuhkaamista, on syytä kysyä paikalliselta eläinlääkäriltä, missä se on luvallista. Kunnalliset jätehuoltomääräykset saattavat kieltää hautaamisen. Ympäristönsuojelumääräykset rajoittavat hautaamista vesistöjen, kaivojen, rantojen, virtaavan veden, pohjavesien ja vedenottamon lähelle. Maaseudulla lemmikki on haudattava yli puolen metrin syvyyteen, etteivät muut eläimet pääse siihen käsiksi. Eläintä ei pidä haudata muovisessa tai muuten maatumattomassa pakkauksessa eikä maaseudullakaan vesistöjen tai kaivojen lähelle.

Lähde: Agria Eläinvakuutus