OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Autossa vapaana oleva koira on turvallisuusriski

Kuvituskuva Canva

Moni koiranomistaja laiminlyö turvallisuuden automatkoilla. Agria Eläinvakuutuksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen koiranomistaja kertoi, ettei käytä koirallaan mitään turvavälineitä automatkan aikana.

Agria Eläinvakuutuksen teettämän kyselytutkimuksen 90 prosenttia lemmikinomistajista kertoi tuntevansa eläinten kuljetusta koskevat turvallisuusmääräykset. Kuitenkin jopa 28 prosenttia vastaajista laiminlyö turvallisuuden ja kuljettaa koiraansa vapaana autossa.

Tavallisessa henkilöautossa lemmikki matkaa useimmiten matkustamossa tai auton takatilassa. Matkustamossa eläintä ei saa päästää häiritsemään kuljettajaa ajon aikana. Lain mukaan koiraa, tai muutakaan eläintä, ei saa myöskään kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa. Tavaratilasta tulee siis aina olla avoin yhteys matkustajatilaan, jotta eläimen hyvinvoinnista voidaan huolehtia koko matkan ajan.

Turvallisesti häkissä tai valjaissa

Jos koira matkustaa auton tavaratilassa, on tärkeää hankkia autoon koiraverkko, jotta ei pääse omin päin siirtymään auton matkustamoon. Varmista myös, ettei koira karkaa luvatta autosta ulos, kun ovia tai ikkunoita avataan. Turvallisin paikka koiralle on tukevasti tavaratilaan kiinnitetty, vahvarakenteinen häkki.

Pienemmät koirat voivat matkustaa myös häkissä, joka on kiinnitetty auton takapenkille. Turvallista kuljetusratkaisua pohtiessasi, ota huomioon koirasi koko. Mitä suurempi koira, sen tukevamman häkin tai valjaat se tarvitsee.

Jos koira matkustaa auton matkustamossa, koira tulee kytkeä laadukkailla turvavyövaljailla kiinni takapenkille. Laki ei edellytä tuotevalmistajilta lemmikkien turvavaljaiden testausta. Arvioi siis aina itse, että valitsemasi turvavaljaat ovat riittävän vahvarakenteiset ja valmistettu leveästä ja kestävästä turvavyö- tai kuormansidontanauhasta. Suosi metallisilla soljilla varustettuja valjaita.

Automatkan aikana koiralla on hyvä olla panta tai valjaat päällä, mutta talutin kannattaa irrottaa ja jättää kädenulottuville.

Älä jätä koiraa yksin autoon aurinkoisella säällä 

Aurinkoisella säällä koiraa ei saa koskaan jättää yksin pysäköityyn autoon. Ulkolämpötilan ollessa reilu +20 astetta, lämpötila auton sisällä voi aurinkoisella säällä nousta jopa +85 asteeseen. Tilanne voi johtaa nopeasti koiran lämpöhalvaukseen. Pitkät automatkat kannattaa hellesäällä ajoittaa aamuun tai iltaan.

Huolehdi koiran hyvinvoinnista matkan aikana

Osalle koirista tulee matkapahoinvointia, varsinkin jos koira ei ole tottunut autossa matkustamiseen. Koiraa ei kannata ruokkia juuri ennen automatkaa, jotta pahoinvoinnin riski pienenee. Jos koirasi voi jatkuvasti pahoin automatkoilla, kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa mahdollisesta matkapahoinvointilääkityksestä.

Taukoja kannattaa pitää riittävän usein ja päästää koira autosta jaloitelemaan ja juottaa koiraa. Kytke koira aina ennen kuin päästät sen ulos autosta ja opeta se tulemaan autosta vasta luvan saatuaan. Autosta yhtäkkiä ulos loikkaava koira voi aiheuttaa vaaratilanteen muulle liikenteelle tai koira voi loukkaantua itse.

 
Kyselytutkimusken toteutti Xtreme Insight Agrian toimeksiannosta maaliskuussa 2023. Kyselyyn osallistui 810 suomalaista koiran- ja kissanomistajaa.

Lähde: Agria