OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Onko etätyöllä negatiivinen vaikutus hyvinvointiisi ja tuotteliaisuuteesi?

Pandemia on mullistanut tavan, jolla me työskentelemme (tai opiskelemme). Olemme ottaneet lyhyessä ajassa valtavia tekonologisia harppauksia ja oppineet siihen, että moni asia hoituu etänä. Valitettavasti etätyöllä on myös varjopuolensa; työpaikkojen siirtyessä kotiin valitettavan moni meistä on omaksunut hyvinvointimme kannalta haitallisia uusia tapoja. Ylitöiden tekemisestä liian monien tehtävien multitaskaamiseen, kotoa käsin työskentelevät työntekijät ajavat itsensä helposti uuvuksiin.

Bupa UK:n tuore tutkimus, jossa analysoitiin brittien Google-hakutietoja, paljastaa pandemia-ajan epäterveet työtottumukset. Tutkimuksen mukaan työntekijät hakivat vuodenvaihteessa kasvavissa määrin hakukoneesta apua työntekoon liittyviin ongelmiin. Esimerkiksi “kroonista viivyttelyä” koskevien hakujen määrä oli kasvanut tammikuuhun mennessä 53 prosenttia marraskuusta.

Muita työilmapiirin negatiivisuudesta viestiviä Google-hakuja olivat “multitaskaaminen”, jota haettiin 50 prosenttia enemmän, “työstressi” (30 prosenttia), “työuupumuksen merkit” (22 prosenttia) ja päätöksentekoväsymys (14 prosenttia). Koska kaikilla viidellä on todennäköisesti negatiivinen vaikutus työntekijöiden hyvinvointiin ja tuottavuuteen, on ongelmiin tärkeää puuttua ajoissa ja tehdä tarvittavat muutokset työrutiiniin.

– Kun työelämämme on muuttunut niin paljon viimeisen vuoden aikana, samalla tavanomaiset työrutiinimme ovat järkkyneet. Tämä saa monen meistä tuntemaan olonsa ahdistuneeksi, stressaantuneeksi ja pettyneeksi työelämässä, selittää Bupan edustaja Lauren Gordon Stylist-sivustolla.

Hopeareunus

Onneksi kaikki toivo ei ole menetetty. Vaikka tutkimus osoittaa työntekijöiden olevan aiempaa enemmän huolissan työhyvinvoinnistaan, tutkimuksesta käy ilmi myös, että ihmiset etsivät aktiivisesti tapoja korjata ongelmat. Google-hauissa on nimittäin viime kuukausien aikana ollut nähtävissä kasvua myös useiden hyvinvointia tukevien tapojen osalta.

“Tehokasta tiimityöskentelyä” koskevat haut lisääntyivät tutkitulla ajanjaksolla peräti 83 prosenttia. “Työpäivän jälkeiseen rentoutumiseen” ja “mindfulnessin harjoittamiseen” liittyvät haut lisääntyivät 27 ja 24 prosenttia.

– Olemme todenneet, että yhä useampi meistä tekee Googlessa toksisiin työskentelytapoihin liittyviä hakuja, joten on tärkeämpää kuin koskaan oppia myös, kuinka voimme kumota tällaisten tottumusten negatiiviset vaikutukset, Gordon painottaa.

Kahden viime vuoden aikana kokemamme työkulttuurin muutokset ovat tuoneet mukanaan uusia mahdollisuuksia, mutta ne ovat selvästi myös vaatineet veronsa. Onkin tärkeää jatkaa kehityksen polulla ja keskittyä tekemään myönteisiä muutoksia työntekijöiden arkeen. Muuten edessä on pandemian jälkeen ennennäkemätön burn out -aalto.

Lähde: Bupa, Stylist