OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

7 merkkiä, joista tunnistat henkisen väsymyksen

Kaikki tuntuvat tällä hetkellä kärsivän jonkinasteisesta väsymyksestä tai alavireisyydestä. Silloin, kun väsymys ei lähde nukkumalla, on kyse henkisestä väsymyksestä, uupumuksesta. Tämä pitkittynyt väsymystila syntyy yleensä pitkän ajan kuluessa, kun kuormitus esimerkiksi töissä tai yksityiselämässä alkaa käydä ylivoimaiseksi, eikä palautuminen ole riittävää. On yksilöllistä, mikä kenetkin uuvuttaa, mutta uupuneille yhteistä on psykologinen pahoinvointi. Pitkittynyt stressitila on haitallista myös fyysiselle terveydelle, joten asiaan kannattaa hakea ajoissa apua.

Psykologi Michaela Dunbar listaa Stylist-sivustolla seitsemän merkkiä, joista tunnistat uupumuksen.

Sinulla on motivaatio-ongelmia.

Työhön tai opiskeluun liittyvä uupumus oireilee motivaation katoamisena ja suorituskyvyn heikkenemisenä. Myös kyynisyys ja negatiiviset tunteet ovat tavallisia.

Ärsyynnyt tavallista helpommin.

Tohtori Dunbarin mukaan uupunut huomaa usein olevansa negatiivisempi ja ärtyneempi kuin yleensä. Tavallista lyhyempi pinna voi johtaa vihan purkauksiin pienistäkin asioista.

Pienetkin tehtävät tuntuvat ylivoimaisilta.

Tuntuuko, ettet selviä enää työtehtävistä, jotka eivät ole aiemmin tuottaneet sinulle vaikeuksia? Jäävätkö kotiaskareet pitkiksi ajoiksi hoitamatta, koska et yksinkertaisesti jaksa tarttua niihin? Aikaansaamattomuus voi olla varoitusmerkki uupumuksesta.

Ruokahalusi on muuttunut.

Saatat mättää tavallista enemmän herkkuja, tai kenties menetät ruokahalun kokonaan. Äkilliset muutokset ruokahalussa ovat yleinen uupumuksen oire.

Olet päivisin väsynyt, mutta et silti meinaa saada nukuttua öisin.

On selvää, että uni on parasta lääkettä väsyneelle. Valitettavasti uupumus tuo usein mukanaan unihäiriöt. Vaikka olisit päivällä kuinka väsynyt tahansa, voi nukahtaminen olla vaikeaa tai heräilet öisin.

Teet virheitä, joita et yleensä tekisi.

Uupumus näkyy myös kognitiivisissa toiminnoissa. Silloin päätöksenteko ja asioiden suunnittelu alkavat tuntua vaikeammilta. Myös huomiokyky heikkenee ja muisti alkaa pätkiä. Etenkin multitaskatessa virheitä tapahtuu tavallista helpommin.

Sinusta tuntuu, ettei ulospääsyä ole.

Kun olet syvällä uupumuksen suossa, voi olla vaikeaa nähdä valoa tunnelin päässä. Sinusta saattaa tuntua, ettei kukaan pysty auttamaan sinua. Usein uupunut myös vetäytyy ihmissuhteista, jolloin läheisten tuki ympäriltä katoaa. Tutkimusten mukaan sosiaalisten suhteiden vaaliminen voi kuitenkin auttaa torjumaan uupumuksen haittavaikutuksia.

Lähde: Stylist