OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Onko motivaatio kadoksissa? Tuntuuko päätöksenteko vaikealta? Selätä ongelmakohdat asiantuntijan vinkeillä

Lähes vuosikymmenen ajan mielenterveyden tutkijana Cambridgen yliopistossa työskennellyt tohtori Olivia Remes tietää, että ikävät tuntemukset kuuluvat jokaisen elämään. Tohtori Remesin mukaan on olemassa kymmenen negatiivista tunnetilaa tai ajatusmallia, jotka estävät ihmisiä saavuttamasta unelmiaan ja olemasta onnellisia. Niihin lukeutuvat muun muassa päättämättömyys, viivyttely, itsehillinnän puute ja ahdistus. Kirjassaan The Instant Mood Fix tohtori Remes esittelee 50 tieteeseen perustuvaa selviytymisstrategiaa, jotka auttavat selvittämään elämän ongelmakohdat lannistumatta.

Erityisesti pandemian aikana ja varmasti vielä pitkään sen jälkeen, ihmiset haluavat panostaa paitsi fyysiseen, myös henkiseen hyvinvointiin. Tohtori Remes vakuuttaa, että huonoja ajatusmalleja voi muuttaa määrätietoisella harjoittelulla. Hän jakaa Vogue UK-sivustolla neuvonsa viiteen varsin yleiseen haasteeseen, joiden kanssa moni kamppailee.

Jos päätöksenteko tuntuu vaikealta

Tutkimukset osoittavat, että silloin, kun sinun on tehtävä monimutkainen päätös, johtaa omien vaistojen seuraaminen todennäköisesti parhaaseen lopputulokseen. Esimerkiksi auton ostaminen tai uraan liittyvät päätökset saavat usein monet punnitsemaan järkisyitä, mutta tohtori Remeksen mukaan suurissa päätöksissä kannattaa mieluummin seurata sydäntään. Mielenkiintoista kyllä, päinvastainen menetelmä on paras silloin, kun edessä on yksinkertainen päätös esimerkiksi ruokaostoksilla. Tässä tapauksessa hyvien ja huonojen puolien rationaalinen vertailu on fiksumpaa kuin tunteille antautuminen.

Jos kärsit alhaisesta motivaatiosta

Motivaatio on ollut monelta kadoksissa tänä vuonna. Asioihin tarttuminen on usein vaikeaa etenkin, jos asetamme itsellemme liian korkeita odotuksia. Tämä saa meidät viivyttelemään. Tohtori Remeksen mukaan helpoin tapa saada asiat tehtyä, on tehdä ne huonosti. Kyllä, kuulit oikein. Kuten kirjailija G. K. Chesterton on osuvasti todennut: “If a thing is worth doing, it is worth doing badly.” Jos jokin asia on tekemisen arvoinen, on se sitä huonostikin tehtynä. Kun päästämme irti perfektionismista, alkavat asiat tuntua vähemmän vaikeilta. Tietenkään kaikkea ei pidä tehdä huonosti ja hutiloiden, mutta muista, että voit aina palata tehtävän pariin myöhemmin ja viilata lopputulosta. Tärkeintä on, että saat sen tehtyä.

Jos sinulla on vaikeuksia itsehillinnän kanssa

Itsehillintä on kykyä vastustaa omia impulsseja ja olla antamatta periksi kiusauksille. Yritätpä sitten lopettaa tupakoinnin, alkoholin käytön tai herkuttelun, tarvitset itsehillintää. Jos sinusta tuntuu, että itsehillinnässäsi on parantamisen varaa, ei hätää; se on kuin lihas. Mitä enemmän käytät itsehillintää, sitä helpommin opit vastustamaan kiusauksia. Aloita helposti saavutettavissa olevilla tavoitteilla ja nosta rimaa pikku hiljaa.

Jos sydämesi on särkynyt

Parisuhteen päättyminen voi ottaa koville. Tohtori Remeksen mukaan selitykset, joita kerrot itsellesi eron taustoista, voivat joko auttaa sinua toipumaan tai pahentaa tilannetta entisestään. Mielenkiintoista kyllä, sillä, miten ajattelet eroa, on merkittävä vaikutus mielialaasi. Ihmiset, jotka syyttävät erosta joko toista tai itseään, kärsivät todennäköisemmin liiallisesta itsekriittisyydestä ja katkeruudesta. Sitä paitsi asiat ovat harvoin niin mustavalkoisia. Tohtori Remes kehottaakin ajattelemaan eroa yhteisenä ongelmana. Kenties suhteessa tapahtuneet arvomaailman muutokset tai kommunikaatiovaikeudet johtivat lopulta eroon. Asioiden monimutkaisuuden tunnustaminen on paitsi kypsempi, myös oman henkisen hyvinvoinnin kannalta parempi valinta.

Jos pelot kummittelevat

Pelko on luonnollinen asia, mutta joskus pelot estävät ihmisiä seuraamasta unelmiaan. Usein ihmiset murehtivat itse rakentamiaan kauhuskenaarioita, jotka eivät todellisuudessa koskaan toteudu. Epäonnistumisen pelko voi jäädyttää paikoilleen. Silloin tohtori Remes neuvoo kysymään itseltäsi yhden kysymyksen: “Mitä tekisit, jos tietäisit, että et voi epäonnistua?” Vastaus tähän kysymykseen selkeyttää prioriteettejasi ja tarjoaa ratkaisun epävarmuuden hetkellä.

Lähde: Vogue UK