OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Haaveena paremmat yöunet? Laita iltarutiinisi kuntoon asiantuntijan vinkeillä

Tiedämme, kuinka tärkeää uni on hyvinvointimme kannalta. Olemme kaikki kuulleet, että meidän pitäisi nukkua noin kahdeksan tuntia yössä, joten miksi niin usein laiminlyömme tätä nyrkkisääntöä? Valvomme myöhään, vaikka tiedämme herätyskellon soittavan aamulla aikaisin. Selaamme puhelinta sängyssä ja aamulla kittaamme kaksin käsin kahvia selvitäksemme päivästä.

Valitettavasti nykyihmisen elämä on hektistä; päivät kuluvat töissä, jonka jälkeen juoksemme pää kolmantena jalkana hoitamassa omia ja perheen asioita. Haluamme myös harrastaa ja viettää aikaa kavereiden kanssa ja kun sitä omaakin aikaa pitäisi vielä löytyä, ei ole mikään ihme, ettei päivässä tunnu olevan tarpeeksi tunteja. Usein ensimmäinen asia, mistä varastamme lisäaikaa, on nukkuminen. Uniasiantuntija ja unikonsulttipalvelu Good Night Sleep Siten perustaja Alanna McGinnin mukaan meidän ei toki pidä luopua itsellemme tärkeistä asioista, mutta ne on voitava sovittaa unirytmiimme. Hän kertoo Poosh-sivustolla, miten laatia hyvään uneen valmistava iltarutiini.

Ole johdonmukainen nukkumaanmenoajan suhteen

– Kun noudatamme johdonmukaisia ​​unirytmiä, on meidän helpompi synkronoida uni 24 tunnin biologisen kellomme kanssa, joka lähettää kehossamme valveilla oloon ja nukkumiseen liittyviä signaaleja. Tällöin meidän on helpompi nukahtaa illalla ja herätä aamuisin virkeänä, McGinn selittää.

Rutiineista kiinni pitäminen ei ole aina helppoa, mutta McGinnin mukaan säännöllisessä unirytmissä ei tarvitse stressata minuuteista, eikä satunnaisista lipsahduksista.

– On hyvä noudattaa 80/20-sääntöä, jonka avulla saat riittävästi lepoa, mutta voit silti silloin tällöin rikooa sääntöjä. Kun noudattaa 80 prosenttia ajasta johdonmukaisia ​​unirytmiä, voi 20 prosenttia ajasta antaa elämän viedä ja nukkumaanmenoaika saattaa silloin myöhästyä.

Varaa aikaa itsellesi

– On tärkeää varata aikaa itsellesi. Suosittelen varaamaan ennen nukkumaanmenoa tunnin, jonka aikana hidastat tahtia, McGinn sanoo.

Tunnin voi jakaa seuraavasti; varaa ensimmäiset 20 minuuttia seuraavaan päivään valmistautumiseen. Pakkaa laukkusi, valitse vaatteesi ja kirjoita muistiin mahdollinen tehtävälista. Seuraavan 20 minuutin aikana vaihda yöpaitaan ja käy iltapesulla. Viimeiset 20 minuuttia on omistettu vain ja ainoastaan sinulle. Tee mitä tahansa mieltä rauhoittavaa puuhaa, mistä nautit. Lue, meditoi, tai katso jakso suosikkisarjaasi.

– Muista kuitenkin asettaa itsellesi rajat. On okei katsoa yksi jakso, mutta ei kokonaista tuotantokautta, McGinn muistuttaa.

Älä kerää univelkaa

– Kun menemme jatkuvasti liian myöhään nukkumaan, eikä keho saa tarvitsemaansa lepoa, meille kertyy univelkaa. Kärsiessämme kroonisesta univajeesta myös pitkäaikaisten terveysongelmien riski kasvaa, McGinn toteaa.

Sellaisia voivat olla esimerkiksi korkea verenpaine, kohonnut sydänsairauksien ja aivohalvauksen riski, painonnousu ja masennus.

Luo rauhoittava rutiini

Joskus on ihanaa tanssia sydämensä kyllyydestä, tai käydä salilla tekemässä sykettä kohottava treeni. Illallisen jälkeen on kuitenkin rauhoittumisen aika. Virkistävät ja energisoivat aktiviteetit iltaisin voivat vaikeuttaa nukahtamista. Kokeile mieluummin rauhallista joogaa, rentouttavaa kylpyä tai päiväkirjan kirjoittamista. Nämä auttavat rauhoittamaan vilkkaan mielen.

– Jos haluamme parantaa fyysistä kuntoamme, meidän on varattava aikaa kuntosalilla käymiseen ja jos haluamme syödä terveellisemmin, meidän on varattava aikaa aterioiden valmistamiseen. Jos haluamme nukkua paremmin, meidän on täytyy suhtautua rentouttavaan iltarutiiniin asiana, jota varten meidän täytyy varata aikaa, McGinn selittää.

Lähde: Poosh