OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

8 tapaa taistella stressiä vastaan

Jokainen kokee joskus stressiä. Se on välttämätön paha ja epämiellyttävyydestään huolimatta ihan tarpeellinenkin tunne, sillä se auttaa meitä saamaan asioita aikaiseksi. Pitkittyessään stressi alkaa kuitenkin olla terveydelle haillista. Krooninen stressi voi vaikuttaa negatiivisesti muun muassa mielialaan, hormonitoimintaan, ruoansulatukseen, ja immuunijärjestelmän toimintaan. Onneksi stressinhallintaan on tarjolla paljon keinoja. Poosh listasi kahdeksan stressiä torjuvaa ja henkistä hyvinvointia tukevaa tapaa.

1. Vähennä ruutaikaa: Viimeistään pandemian ja sodan aikana ihmiset ovat havahtuneet siihen, miten vahingollista uutisvirran ja sosiaalisen median jatkuva seuraaminen on mielelle. Ikävät uutiset sekä somen toksinen sisältö voivat olla yksilölle valtava stressin lähde. Siksi uutisten ja sosiaalisen median parissa käytettyä aikaa on järkevää rajoittaa. Yhdelle se voi tarkoittaa totaalista paastoa, toiselle vain tiettyjen kanavien seuraamista. Mitä ikinä se juuri sinun kohdallasi tarkoittaakaan, pyri vähentämään altistusta negatiiviselle ja stressiä ruokkivalle sisällölle.

2. Ole läsnä: Läsnäolon tärkeydestä toitotetaan jatkuvasti, mutta mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan? Emmekö muka ole läsnä elämämme jokaisena hetkenä, sillä emmehän voi vain irtautua kehostamme ja lähteä läksimään? Kenties selkeämpää olisi puhua tietoisesta läsnäolosta. Moni tilanne hoituu arjessa automaattiohjauksella. Emme juurikaan kiinnitä huomiota aamukahvin keittämiseen tai vieressämme istuviin ihmisiin bussimatkalla töihin. Saatamme istua lounaalla hyvän ystävän kanssa, mutta ajatuksemme ovat jossain ihan muualla. Tietoisessa läsnäolossa on kyse nykyhetken elämisestä ja kokemisesta. Tietoisen läsnäolon harjoittaminen on tehokas lääke stressiin ja alakulon hoidossa.

3. Aseta rajat: Kuinka moni tulee vastanneeksi myöntävästi kutsuihin tai pyyntöihin, joista olisi halunnut kieltäytyä? Usein kalenterimme hiipii ylimääräisiä stressin aiheuttajia, joita emme olisin alunperinkään halunneet ottaa harteillemme. Sanomme kyllä, koska emme halua olla epäkohteliaita. Jatkuva muiden myötäileminen aiheuttaa paljon turhaa stressiä, katkeruutta ja jopa loppuunpalamisen. Jokaisella on lupa määritellä omat rajansa ja myös valvoa niitä. Se ei ole itsekästä. Itse asiassa omasta jaksamisesta huolehtiminen hyödyttää pitkällä aikavälillä myös muita; mitä paremmin voit, sitä enemmän voimavaroja voit suunnata toisten tukemiseen.

4. Liiku: Liikunta on yksi tehokkaimmista stressilääkkeistä. Liikkuminen purkaa stressiä ja kehon jännitytiloja. On kuitenkin tärkeää, ettei liikunnasta ota itselleen uutta stressin aiheuttajaa. Liikunnan tulisi olla mielekästä. Kokeile juoksemista, tanssimista, luonnossa samoilua tai kevyttä venyttelyä, sääntöjä ei ole, kunhan saat hyvän olon hormonit virtaamaan!

5. Opettele päästämään irti: Käytämme paljon aikaa ja energiaa huoleen ja murehtimiseen. Usein stressaamme sellaisistakin asioita, jotka eivät ole meidän hallinnassamme. Kun keskitämme energiamme asioihin, joihin voimme itse vaikuttaa (kuten omiin tekoihimme ja reaktioihimme) ja päästämme irti muusta, voimme paremmin.

6. Harjoita kiitollisuutta: Kiitollisuuspäiväkirja saattaa kuulostaa huuhaalta, mutta kiitollisuuden tunne voi tutkitusti tuoda helpotusta stressiin. Siksi on hyvä pysähtyä päivittäin etsimään kiitollisuuden aiheita. Kirjoita päiväkirjaan vähintään kolmea asiaa, joista olet kiitollinen. Kun keskityt kiitollisuuden ajatuksiin, maailma alkaa hiljalleen näyttää positiivisemmalta paikalta.

7. Hakeudu auringonpaisteeseen: Kaamosmasennus on suomalaisille varsin tuttu ilmiö. Valolla on huikea vaikutus mielialaan. Auringonvalolle, erityisesti aamuauringolle altistuminen, antaa päivään positiivista energiaa. Talvella, kun luonnonvalo on kortilla, kannattaa mielialaa pyrkiä kohottamaan kirkasvalohoidolla.

8. Kirjoita asiat muistiin: Hektisessä arjessa hoidettavien asioiden lista tuntuu sen kun vain kasvavan ja kiireen keskellä moni tärkeä askare unohtuu. Kun mieli laukkaa tuhatta ja sataa, on ajatuksia hyvä jäsentää paperille. Kun listaat hoidettavat tehtävät kalenteriin, ne eivät turhaan kuormita aivoja.

Lähde: Poosh